Лаки для нігтів без хімікатів містять у собі токсичні сполуки, що призводять до безпліддя і розвитку онкологічних захворювань.

До такого висновку прийшли дослідники з Гарварду після обстеження 40 різних косметичних засобів у період з липня 2016 року по березень 2018 року, повідомляє Daily Mail.

З'ясувалося, що лаки, в яких не містяться отруйні DnBP, толуол і формальдегід, мають у своєму складі інші сполуки, що завдають шкоди мозку людини і призводять до розвитку аномалій у плода.

Слід зазначити, що в 2004 році ЄС заборонив використання у виробництві косметичних засобів, у складі яких було величезного кількість шкідливих хімічних речовин, однак це призвело до заміни на інші токсичні сполуки.

Популярні новини зараз

"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються

Кіт випадково спалив будинок і його відправили працювати, щоб відшкодувати збитки

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Особливо це стосується лаків червоних і рожевих відтінків; з металевим, мерчающим, блискучим і прозорим ефектом.

Дослідники проаналізували близько 40 лаків від 12 виробників, не вказавши їх назви.

В шести з десяти лаків виявлений тріфенілфосфат (TPhP), який може впливати на розвиток безпліддя, ендометріозу, синдрому полікістозних яєчників і навіть деякі види раку, наприклад молочної залози.TPhP прийшов на заміну DnBP, який заборонили ще у 2004 році у всіх країнах Європейського союзу. Вважається, що він запобігає утворенню кришення і підтримує колір лаку.

Також дослідники виявили фталати в дев'яти з десяти аналізованих брендів — порушують роботу гормонів і пов'язані з розвитком генітальних дефектів у хлопчиків.

Ще одна токсична речовина, діоктилфталат (DEHP), виявлено у 60 % зразків. Може привести до розвитку безпліддя і вважається можливою причиною виникнення раку у людей. Було встановлено, що він зберігається в приміщеннях протягом багатьох років навіть за наявності вентиляції.

Серед інших хімікатів, що входять до складу "безпечних" лаків: свинець і ароматизатори.

Вчені пропонують стандартизувати етикетки, щоб вони повідомляли про будь-якому шкідливому хімічному з'єднанні в складі лаків.

"Сертифіковані етикетки допоможуть просвітити звичайних громадян, власників нігтьових салонів і працівників манікюру про склад токсичних хімічних речовин", — заявила провідний дослідник Анна Янг (Anna Young).

Нагадаємо, дети, які миють руки антисептиком, хворіють на грип та застуду на 23 % рідше.

Як повідомляв портал "Знай.uа", стовбурові клітини можна використовувати в якості засобу корекції розщепленого неба у немовлят.

Також "Знай.uа" писав, що прийом вітаміну D зміцнює кістки і не перешкоджає переломів.