Крихітний імплантант прискорює загоєння травмованих нервів на руках, ногах і торсі.

Інноваційний пристрій розміром менше п'яти копійок успішно протестували на щурах дослідники з Медичної школи Вашингтонського університету, пише Medical News Today.

У всіх гризунів була травма сідничного нерва, який вважається найбільшим нервом і в організмі людини. Він переносить сигнали вгору і вниз по нижніх кінцівках.

Пристрій посилав імпульси в пошкоджені сідничні нерви тварин. Для зручності експерименту гризунів розділили на три групи: перша отримувала електростимуляцію раз в день; друга — три рази в день; третя — 6 разів на день.

Популярні новини зараз

Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею

Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт

Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф

Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот

Показати ще

Через 10 тижнів команда переконалася, що будь-яка кількість стимуляцій була більш ефективною для відновлення м'язової сили і маси.

Периферичні нерви проходять через весь тулуб, руки і ноги. Вони відрізняються від нервів у спинному мозку тим, що їх клітини і тканини можуть відновлюватися після пошкодження.

Порушення роботи периферичних нервів викликає поколювання, оніміння, біль і слабкість м'язів. При медикаментозному лікуванні і фізичної терапії деякі травми можуть зажити за кілька тижнів, в той час як на лікування інших підуть місяці.

"Електрична стимуляція, що надається на плановій основі, дозволяє поліпшити відновлення нервів", — заявив один з дослідників Вілсон З. Рей (Wilson Z. Ray).

За словами дослідників електронний імплантат обертається навколо пошкодженого нерва і протягом декількох днів стимулює його регулярними імпульсами, перш ніж тіло остаточно поглине його. Для подачі імпульсів необхідно живлення від зовнішнього бездротового зарядного пристрою.

Медики сподіваються з допомогою свого винаходу прискорити час відновлення пошкоджень периферичних нервів.

Нагадаємо, наночастки золота, приєднані до природних протизапальних засобів, зменшують запалення і сприяють регенерації м'язів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", фізичні вправи в окулярах віртуальної реальності збільшують витривалість і продуктивність тіла, а також підвищують поріг болю.

Також "Знай.uа" писав, що медики виявили мутації в генах, що призводить до появи рідкісного захворювання — синдрому Саула-Вільсона або дварфизма.