Антибіотики набагато ефективніше для лікування апендицита, ніж хірургічна операція.

Заявила команда вчених з Фінляндії після п'ятирічного дослідження, пише The New York Times.

Неускладнений апендицит, як правило, зустрічається в 80 % випадків і не вимагає серйозного втручання в роботу організму, вважають медики.

Для перевірки своєї гіпотези експерти зібрали групу з 530 пацієнтів у віці від 18 до 60 років з діагнозом гострий неускладнений апендицит. Добровольців розділили на дві групи: перша, що складається з 257 пацієнтів, брала антибіотики, а друга — погодилася на операцію по видаленню апендикса.

Популярні новини зараз

Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Показати ще

Добровольці з першої групи отримували регулярну ін'єкцію сильного антибіотика протягом трьох днів, а потім ще пройшли курс, що складається з двох таблеток, через тиждень.

Через рік операція була потрібна лише 23 % учасників експерименту. Випадки рецидиву протягом року були зареєстровані у 27 % пацієнтів; і через п'ять років у 39 % добровольців. У загальній складності 70 пацієнтів пройшли через апендектомію (видалення апендикса) в перший рік і ще 30 протягом наступних п'яти років.

З'ясувалося, що в шести випадках з десяти лікування легких форм апендициту за засобом антибіотиків не призводить до рецидивів.

"Це безпечний варіант і альтернатива операції, і це те, що дійсно повинно розглядатися хірургічним співтовариством, лікарями, а також пацієнтами", — заявляє доктор Пауліна Салмінен (Paulina Salminen).

Дослідники вважають, що їх відкриття дозволить зменшити кількість непотрібних хірургічних операцій, які також негативно позначаються на здоров'ї пацієнтів і можуть призвести до ускладнень: інфекції, інфаркт міокарда, біль у животі.

Також медики помітили, що період відновлення після прийому антибіотиків набагато швидше, ніж після операції.

Нагадаємо, ризик виникнення післяпологової депресії збільшується у жінок, які народжують взимку.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські дослідники з'ясували, як використовувати віруси для лікування меланоми.

Також "Знай.uа" писав, що вживання харчових волокон дозволяє зменшити ймовірність розвитку запальних процесів в організмі.