Маніпуляція ядерними порами ракових клітинах дозволяє зменшити розростання пухлинних тканин.

Останні результати нового дослідження Інституту біологічних досліджень Солка опубліковані в журналі Genes & Development".

У кожної клітини в нашому організмі є ядерні пори — важливі транспортні канали, які переміщують клітинний матеріал в ядро клітини і з неї.

Ядерні пори зустрічаються в надмірних кількостях в деяких ракових клітинах. Таким чином, впливаючи на них можна розробити ліки від раку.

Популярні новини зараз

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

Попередні дослідження показали, що запобігання передачі через ядерні пори білків, пов'язаних з раком, може вплинути на лікування захворювання.

Ядерні пори складаються з білка, званого нуклеопорином. Раніше це речовина неднократно пов'язували з деякими видами онкологічних захворювань. Особливу увагу исслетодователи приділили нуклеопорину Tpr.

З'ясувалося, що якщо видалити Tpr з клітини, кількість ядерних пор клітин збільшується.

"Як правило, коли якщо видалити деякі з компонентів білків, що складають комплекс ядерних пір, загальна кількість ядерних пор зменшується", — пояснює автори дослідження Асака Макклоскі (Asako McCloskey).

Дослідники вважають, що різке збільшення кількості ядерних пор, що виникає при видаленні Tpr, вказує на те, що Tpr сприяє регулюванню структури ядерних пір.

"Наше дослідження намагається відповісти на наступні питання: які наслідки збільшення кількості ядерних пор у здоровій клітині? Як це впливає на активність генів? Чому ракові клітини збільшують кількість ядерних пор?", заявив інший автор дослідження Мартін Хетцер (Martin Hetzer).

Хетцер і його колеги сподіваються, що ці дані одного разу можуть привести до ефективного лікування онкологічних захворювань.

Нагадаємо, комбіновані протизаплідні засоби зменшують ймовірність розвитку раку яєчників серед молодих жінок.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські вчені розробили мініатюрний пристрій, що допоможе діагностувати причини безпліддя.

Також "Знай.uа" писав, як відрізнити чоловічу депресію від звичайної печалі.