Нове дослідження міжнародної групи медиків показало, що симптоматологія застуди залежить від мiкробiома в нашому носі.

Все ж дослідники виявили близько шести патернів носових мiкробiомов, кожен з яких викликав різну реакцію на вірус, пише MedicalXpress.

Наприклад, надлишок бактерій стафілокока на слизовій носа частіше призводить до розвитку нежиті. Незважаючи на те, що у всіх випадках штам вірусу був один і той же.

Відкриття вразило навіть давніх дослідників застуди.

Популярні новини зараз

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Показати ще

"По-перше, ми змогли ідентифікувати їх різновиди, а, по-друге, з'ясували, що вони викликають різну симптоматику на одне і те ж захворювання", — заявив Рональд Б. Тернер (Ronald B. Turner), доктор медицини з Університету Вірджинії.

Слід зазначити, що самі по собі мікроорганізми, що мешкають в нашому носі, не призводять до розвитку застуди.

Дослідники підозрюють, що існує певна поки невiдома закономірність між нашим мiкробiомом і реакцією на застуду. І, можливо, справа в генах або в навколишньому середовищі, або у обох одразу.

Медики протестували зразки микробиомов 152 добровольців до і після застуди, виключаючи ймовірність того, що вірус або хвороба суттєво змінили склад мікробіома.

Після дослідники вирішили перевірити вплив пробіотиків (корисних бактерій) на мікрофлору носа і симптоми. Виявилося, що пробіотичні препарати чи змінюють склад мікробіом в різних частинах тіла людини.

Можливо, що введення пробіотику безпосередньо в ніс по засобом того ж спрею матиме бiльший ефект. Але професор Тернер, який десятиліттями займається застудою, скептично ставиться до цього.

Нагадаємо, медики зуміли в буквальному сенсі поставити на ноги чоловіка, який страждає від паралічу багато років.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські дослідники з'ясували, як використовувати віруси для лікування меланоми.

Також "Знай.uа" писав, що вживання харчових волокон дозволяє зменшити ймовірність розвитку запальних процесів в організмі.