Запах інфікованих організмів може передаватися здоровим без зараження.

Такий незвичайний феномен детально досліджували медики з Центру хімічних відчуттів Монелла (США), пише Science Reports.

Експерименти над мишами показали, що якщо помістити здорового гризуна в клітку з хворими кишковою паличкою родичами, то тварина переймає запах інфікованих.

Також вчені підселили заражених аналогічною інфекцією в клітку до здорових мишей. Через кілька годин з'явилися перші сипмтомы хвороб, проте без розповсюдження зарази.

Популярні новини зараз

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Показати ще

Потім помістили в клітку третю групу мишей, які були натреновані на розпізнавання запахів хвороби. Навчені гризуни ідентифікували сечу хворих тварин в 90 % випадків, а також сечу здорових тварин, які вступали в контакт з хворими, у 63 % випадків.

Результати експерименту свідчать про те, що запах і хімічний склад сечі змінюються, коли здорова тварина перебуває деякий час серед хворих родичів.

Дослідники вважають, що ця незвичайна властивість виникла у тварин, які живуть в групах, в результаті еволюції і необхідна в якості захисного механізму для запобігання поширенню інфекцій.

Медики також вважають, що аналогічний механізм є і у людей. Вплив запахів хворих людей може ініціювати захисні або підготовчі реакції, щоб звести до мінімуму ризик зараження.

Висновки грунтуються на дослідженнях, згідно з якими запах, що виділяється гризунами хворими на рак, негативно впливає на імунітет здорових тварин по близькості.

Нагадаємо, міжнародна група американських і японських дослідників заявила, що винайшла ліки від діабету першого типу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ізраїльські вчені провели декілька досліджень і з'ясували, з якими препаратами пробіотики можуть завдати серйозної шкоди людському організму.

Також "Знай.uа" писав, що фахівці Національного інституту з проблем старіння та Університету Джонса Хопкінса виявили зв'язок між недостатньою кількістю нічного сну і високим ризиком хвороби Альцгеймера.