Британські дослідники виявили гени і молекулярнi шляхи, що "старять" клітини.

Лабораторні експерименти команди дослідників з Медичної школи Університету Ексетера показали, що цей процес можна зупинити, повідомляє Socportal.

"Вважається, що старі клітини служать "двигуном", який прискорює процес старіння всього організму. Експерименти показали, що лабораторних тварин можна "омолодити", видаливши такі клітини", — заявляють автори иисследования.

З'ясувалося, що процес старіння клітин починається через біохімічних шляхів ERK і AKT, які кодуються генами FOXO1 і ETV6. Протягом дня ці гени постійно активуються і пошкоджують нашу ДНК. Генна регуляція перестає адекватно працювати, що призводить до збільшення старіючих клітин.

Популярні новини зараз

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Показати ще

Щоб перешкодити роботі ERK і AKT дослідники задіяли інгібітори, які використовуються для лікування раку.

Блокування шляхів призвела до збільшення ферментів, які задіяні у синтезі білків на основі РНК. Це призвело до того, що кількість старіючих клітин знизилася.

Таким чином, дослідники виявили частковий спосіб уповільнення процесів старіння організму. Але найголовніше, що вони використовували антираковые препарати, безпечність яких вже доведена.

"Кінцева мета дослідників — допомогти людям уникнути таких вікових захворювань, як деменція і рак", — підсумували дослідники.

Нагадаємо, австралійські вчені розповіли про сприятливі ефекти сексу на розумові здібності в літньому віці.

Результати великого дослідження, організованого під керівництвом психолога Марка Аллена з Вуллонгонгского університету, продемонстрували, що статевий акт покращує когнітивні здібності і підсилює пам'ять

Як повідомляв портал "Знай.uа", що британські дослідники з'ясували, як використовувати віруси для лікування меланоми.

Також Знай.uа" писав, дослідницька команда з Університету Кіото тестують нову методику лікування хвороби Паркінсона. Японські вчені пересадили піддослідним пацієнтам тканини, вирощені з індукованих стовбурових клітин.