Мешканців гуртожитку університету австралійського Мельбурна евакуювали через підозрілий запах, джерелом якого виявився гнилий дуріан. Варто відзначити, що дуріан є фруктом з досить специфічним запахом. Про це повідомляється в прес-центрі рятувальної служби штату Вікторія, передає Новое время.
В службу порятунку надійшло повідомлення про підозрілий запах, який почав поширюватися в бібліотеці гуртожитку. Близько 500 студентів і викладачів університету були евакуйовані з будівлі через підозри у поширенні газу або хімічних речовин.
Після обстеження приміщення було виявлено, що джерелом запаху був гниючий фрукт дуріан, що знаходився в шафі на кухні. Запах поширився по будівлі через систему кондиціонування.
Дуріан є фруктом з досить специфічним запахом. Його плоди часто заборонено проносити в готелі, на борт літака чи в громадський транспорт. Експортують фрукт найчастіше в сушеному або консервованому вигляді.
У вас є 7 днів - і без виправдань: ТЦК нагадали, що обов'язково треба зробити тим, у кого є відстрочка чи бронь
Гороскоп на тиждень 22-28 грудня для всіх знаків Зодіаку: кінець Козорогів, справи Дів та підвищення Овнів
Ухилятися стане неможливо: мобілізація вийде на новий рівень
"Мінімалка" до 20 тисяч грн: українцям хочуть майже вдвічі підняти оклади
Плоди дуріана, незважаючи на специфічний запах, який виключає їх зберігання в закритих приміщеннях, вважаються найбільш цінними фруктами в Південно-Східній Азії, і в Південній Америці, зокрема в Бразилії. Місцеві жителі кажуть, що запах дуріана викликає видіння пекла, а смак – райську насолоду.
У кулінарному аспекті, стосовно дуріана, необхідні певні навички і пристосування. Так, для перенесення плід загортають в товстий шар паперу і кладуть в щільний пакет або сумку. Оброблення його проходить з допомогою міцного ножа і товстої тканинної рукавички (оскільки гострі шипи укупі з великою вагою можуть поранити руки), відходи необхідно утилізувати за межі житлового будинку якщо запах викликає неприязнь.
Ці причини в Азії породили культуру вживання дуріана в так званих дуріанних буфетах – вуличних їдальнях, де стягується плата за вхід, а кількість фруктів подається без обмеження. Там офіціанти обробляють фрукт прямо на столі у відвідувача. У свою чергу, великий потік клієнтів дозволяє буфету пропонувати значно більш низькі ціни, ніж при купівлі "на винос" з оплатою за кілограм.
Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що в Росії з поїзда евакуювали 166 пасажирів через коробку з кошенятами.