Вченим з США вдалося вперше створити тиск, який перевищує тиск в ядрі Землі більш, ніж в 100 разів. Вони припускають, що саме такий тиск спостерігається в білих карликах-мертвих зірках.

Роботу опублікував відомий науковий журнал Nature.

Ислледователи Ліверморської національної лабораторії імені Е. Лоуренса в США скористалися найбільш високоенергетичною лазерною установкою в світі, щоб піддати кульку з твердого вуглеводню тиску в 450 мегабарів - це в 450 мільйонів разів більше, ніж атмосферний тиск на рівні моря.

Білі карлики-остигаючі зірки, що складаються з електронно-ядерної плазми, в якій вже не відбувається термоядерний синтез. Їх нерідко називають "зоряними трупами": всі зірки, аналогічно об'єктам живої природи, народжуються і вмирають.

Популярні новини зараз

Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку"

"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Показати ще

Щільність білих карликів величезна: вони можуть бути розміром з Землю і володіти масою 1,5 Сонця. Отже, тиск в цих зірках настільки велике, що стискаються один з одним навіть електрони і ядра атомів. Білий карлик-щільне, гаряче і повільно остигає ядро.

Успішний експеримент провели за допомогою наукового комплексу для здійснення інерціального термоядерного синтезу за допомогою лазерів — National Ignition Facility (NIF). Ця установка може імітувати умови ядер планет, коричневих карликів і Сонця. Відтворити тиск білих карликів, за словами вчених, вдалося вперше.

Необхідний вченим тиск тримався лише 9 наносекунд, але експеримент може допомогти вченим краще зрозуміти процеси, що відбуваються в білих карликах.

Нагадавши, раніше учены створили новий пластик, який легко переробляється.

Як повідомляв портал "Знай.иа", зкісшому пиву дали друге життя-з магазинів відразу в реактор.

Також "Знай.иа" писав, що учение винайшли прозорі сонячні батареї, можна ставити замість вікон.