Висновок, який був зроблений 350 років тому, з приводу руху сперматозоїда виявився невірним. Вчені з Великобританії і Мексики встановили, що вони не рухаються розгойдуванням "хвоста" в різні боки. Виявилося, що спермотозоїди пристосувалися до одностороннього розгойдування. Після кожного руху хвоста в одну сторону, вони перевертаються і таким чином уникають руху по колу. Про це було написано в науковому виданні Science Advances.

Спочатку, саме голландський натураліст Антоні ван Левенгук в 1677 році відкрив сперматозоїди. Зробив він це за допомогою одного з перших мікроскопів у світі, ще до визначення механізму зачаття людини. Левенгук спостерігав за всілякими клітинами, тоді і описав рух їх хвостів, як ті "які під час плавання змієподібно рухаються, немов вугри у воді".

Мікроскоп, скріншот: Youtube

Вивчення сперматозоїдів і їх руху дуже важкі, так як вони вдвічі менше людської волосини і мають гарну швидкість, яка дозволяє "хвостам" робити більше 20 рухів в секунду. Також сперматозоїду для запліднення яйцеклітини необхідно долати відстань порівнянне з тим, яке проходять альпіністи, щоб забратися на Еверест.

Вчені з британського Брістольського університету вирішили знову повернутися до вивчення руху сперматозоїдів. Для захоплення їх рухів потрібна була камера з можливістю створення 55 тисяч знімків в секунду. Відстеження ж рухів проводилося за допомогою 3D-мікроскопа.

Популярні новини зараз

Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня

Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок

За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою

З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію

Показати ще

Так як рух сперматозоїдного "хвоста" швидке, створюється враження, ніби клітина розмахує їм з боку в бік, проте за цей час сперматозоїд встигає перевернутися. Це дослідження допоможе в діагностуванні неякісної сперми, щоб зрозуміти таємниці репродуктивного здоров'я людини.

Нагадаємо, телескоп Hubble від NASA вперше зняв спіральну галактику.

Як повідомляв "Знай.ua", Tesla Model 3 Performance проти Yamaha R6 на драг-трасі, відео.

Знай.ua писав, що в США дозволили користуватися літаючими авто, але з деякими обмеженнями.