До осені 2020 року на Марс вирушать місії одразу з трьох країн: США, Китаю та Об'єднаних Арабських Еміратів.

Про мету, технічні деталі та відмінності цих трьох проєктів розповіло видання DW .

Місія NASA: Чи є життя на Марсі?
Марсохід місії "Марс-2020" американської космічної агенції отримав ім'я Perseverance ("Наполегливість"). Його обрали з 28 тисяч заявок, що надіслали школярі після того, як NASA в 2019 році оголосила конкурс "Вигадай ім'я роверу". Перемогло ім'я, яке запропонував семикласник Александр Мазер. Тож він зможе разом зі своєю родиною спостерігати за запуском космічного апарату з космодрому на мисі Канаверал у Флориді.

Запуск запланованно на період з 22 липня до 11 серпня. Залежно від дати відправлення марсоходу, він має прибути на Червону планету з 31 січня по 18 лютого. Місцем посадки обрано кратер Джезеро північніше від марсіанського екватору. Головне завдання експедиції - з'ясувати, чи є життя на Марсі, та зрозуміти, чи може атмосфера на планеті в майбутньому так змінитися, що вона стане придатною для життя людей.

Говорячи про мету місії, у NASA зазначили, що марсохід Perseverance "слідуватиме за водою". Цим пояснюється й вибір місця висадки - вважається, що поблизу кратера Джезеро є висохла річкова дельта та дно озера.

Популярні новини зараз

"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу

Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки

Показати ще

Ровер Perseverance оснащений найновітнішими технічними приладами

Оснащений сучасними технічними приладами, зокрема 23 камерами, ровер вагою 1043 кілограма збиратиме зразки гірських порід та ґрунту, які могли утворитися у той час, коли на Марсі була вода, та містити ознаки стародавнього життя.

Китай: наздогнати та перегнати Америку

Китайська експедиція має ім'я Tianwen-1 ("Запитання до небес"). Так називається поема поета Цюй Юаня, який жив приблизно в 340-278 роках до н.е. та вважається одним з найвизначніших поетів Піднебесної. Конкурс на назву розпочався наприкінці серпня 2016 року, переможця відібрали з майже 36 тисяч заявок спеціальне журі та за допомогою онлайн-голосування. Китайське національне космічне управління (CNSA) заявило, що всі майбутні місії із дослідження інших планет також називатимуться Tianwen.

Залежно від умов, зокрема погодних, запуск космічного апарату за допомогою важкої ракети-носія "Чанчжен-5" заплановано у період з 23 липня по 5 серпня з космодрому Веньчан на острові Хайнань. Місцем посадки попередньо обрали район марсіанської рівнини Утопія, міжпланетний зонд має досягти його у лютому 2021 року.

Як і у NASA, завдання китайської місії - знайти сліди життя на Марсі, а також зрозуміти, чи може атмосфера в майбутньому стати придатною для колонізації. Але ще важливіше для Китаю ствердитися у ролі нової космічної надкраїни, наздогнавши - а, по можливості, і перегнавши - свого головного конкурента - Сполучені Штати.

Тому місія Tianwen-1 амбітніша за американську: вона має доставити на Марс не лише ровер, але й орбітальний апарат, який буде досліджувати планету за допомогою камер та радарів, рухаючись навколо неї по орбіті.

Посадковий модуль китайського марсоходу має гарантувати йому м'яке приземлення

Посадковий модуль, в якому розміщено ровер, повинен забезпечити йому м'яке приземлення на поверхню Марса з використанням парашутів та двигунів, що уповільнюють падіння, а також надувних подушок.

Китайський марсохід у чотири рази легший за американського ровера - він важить близько 200 кілограмів та оснащений радіолокаційною станцією підповерхневого зондування. Пристрій дозволяє проникнути углиб до 100 метрів під поверхню Марса та дослідити її геологічну будову, а також провести хімічний аналіз складу ґрунту та пошук біомолекул та біосигнатур.

Окрім цього, ровер оснащений навігаційною та топографічними камерами, пристроєм для метеорологічних змін та двома детекторами: магнітного поля на поверхні та поверхневих сполук Марса. Наявність радіолокаційної станції - одна з головних відмінностей китайської експедиції: такий пристрій вперше доставлять на Червону планету.

ОАЕ: "Надія" дасть імпульс економіці

Об'єднані Арабські Емірати мають намір стати першою арабською країною, що здійснить міжпланетний політ. Програма ОАЕ з вивчення Марсу називається Норе ("Надія"), її друга назва - "Марсіанська місія Еміратів" (ММЕ).

Орбітальний апарат, який вирушить на Марс з японського космодрому Танегасіма, розробили у Космічному центрі Мохаммеда ібн Рашида в Дубаї у співпраці з лабораторією атмосферної та космічної фізики університету Колорадо. Запуск за допомогою японської ракети планували здійснити 15 липня, утім через погану погоду його довелося перенести.

Розробка та будівництво зонду "Hope" тривало шість років

На відміну від американської та китайської космічних програм з освоєння Марсу, мета місії ОАЕ більш скромна: "Надія" спостерігатиме за атмосферою Марсу з орбіти, щоб скласти перше повне уявлення про марсіанський клімат у всіх регіонах упродовж року. Космічний зонд також вперше вивчить нижні шари атмосфери, де формується марсіанська погода, зокрема пилові бурі. Корабель оснащений трьома камерами, які дозволяють спостерігати за атмосферою Марсу у видимому, інфрачервоному та ультрафіолетовому діапазонах.

В ОАЕ не приховують, що, окрім наукової задачі - вивчення клімату Марсу та його впливу на атмосферу, - одна з основних цілей полягає не так в освоєнні космосу, як у наданні нового імпульсу економіці країни.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, вчені NASA показали, як виглядають сонячні затемнення на Марсі

Як повідомляв портал Знай.ua, NASA випустить парфуми з ароматом космосу

Також Знай.ua писав, як будуть почувати себе земляни на вищій точці Марсу