Медики тривалий час сперечалися, яка ж реакція стає останньою для вмираючої людини. Дослідники ніяк не могли з'ясувати, яку інформацію мозок обробляє останньою– зорове зображення, звук, нюх, відчуття і т. д. Нарешті фахівці зуміли знайти розгадку цієї таємниці. Учені провели ряд тестів і все-таки змогли знайти істину.

Остання реакція вмираючої людини – на звук. Учені змогли це довести, перевіривши дані пацієнтів, які перебували при смерті, і звіривши їх реакцію мозку зі здоровими людьми. Щоб довести це, дослідники використовували метод електроенцефалографії. Вони підключили електроди до мозку людей, що знаходилися без свідомості в останні години їх життя. Порівняли дані з показниками людей, які були у свідомості, і з контрольною групою здорових людей.

мозок

Кожна група прослуховувала серію тонів, які постійно повторювалися. Вчені хотіли знайти нестандартні сигнали мозку. Однак результати здивували дослідників. З'ясувалося, що перед смертю мозок реагує на звуки так само, як і мозок молодої, здорової людини. Таким чином вдалося довести, що мозок здатен реагувати на звук до самого моменту смерті, навіть тоді, коли він вже не розрізняє ані зорову картинку, ні відчуття.

Правда, вченим не вдалося довести, чи усвідомлює людина при смерті, що саме йому говорять. Як заявила дослідник університету Ванкувера Елізабет Блундон, мозок реагує безпосередньо на слухові подразники, але може він їх розшифрувати – загадка. Співавтор дослідження Ромейн Галлахер заявив, що це підтверджує припущення медпрацівників про те, що звуки близьких допомагають втішити людей перед смертю.

Популярні новини зараз

З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити

Показати ще

Нагадаємо, люди бачать сни не просто так: вчені розповіли, чому нам ночами ввижається звичайне і неймовірне.

Люди і їх сни - одна з великих тем для розмов між собою, розмов з психотерапевтами, а також одне з питань, який роками цікавить нейробіологів та інших фахівців. Зараз існує дві теорії походження та функції снів, які отримали найбільшу підтримку серед професіоналів.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Також Знай.uа писав: життя після смерті - вчений пояснив, що насправді відбувається, коли ми вмираємо.

Нагадаємо, 7 щасливих снів: якщо побачите вночі, сміливо загадувати бажання.

Як повідомляв портал Знай.uа, Зуби, водоспад і вогонь: ні в якому разі не ігноруйте ці сни, і ось чому.

Також Знай.иа писав, Що бачать люди у сні перед смертю - пакують валізи і зустрічають своїх померлих родичів.