Найрозумніші і найкмітливіші гризуни, здатні виживати у важких умовах — це, звичайно, щури. Декоративні домашні, лабораторні і звичайні пацюки, що живуть в каналізаціях — їхня психіка дуже схожа з психікою людини. Вчені неодноразово доводили, що пацюки здатні і на емпатію. Наприклад, гризун з високою ймовірністю кинеться допомагати сородичу, який потрапив у біду.
Але існує ситуація, при якій навіть самий чуйний щурик відмовиться допомагати ближньому. Це називається “Ефект свідка”, йдеться у виданні Science Advances.

Як виявилося, якщо щур потрапила в пастку, її побратим це бачить а інші щури поруч не діють, гризун не кинеться на виручку, визначили вчені з Чиказького університету.

Криса, фото з відкритих джерел

Ефект свідка, або ефект Дженовезе став відомий завдяки Джону Дарлен, Бібу Латане і їх дослідженнями в 1968 році. Свою другу назву, “ефект Дженовезе”, досвід отримав в пам'ять про вбивство мешканки Нью-Йорка Кітті Дженовезе.

Свідками різних епізодів злочину було близько десяти чоловік, але жоден з них не зробив що-небудь, щоб допомогти жертві. Щоб зрозуміти, що рухало людьми в цей момент, вчені провели ряд експериментів, в яких моделювали надзвичайну ситуацію (наприклад, серцевий напад на вулиці) і оцінювали реакцію інших людей на подію. У ході своїх досліджень вчені виявили, що близько 70% учасників експерименту були готові допомогти незнайомій жінці, якщо поряд більше нікого не було; але в присутності інших людей ця цифра зменшилась до 40%. Таким чином, при наявності інших спостерігачів ми схильні частково або повністю перекладати на них відповідальність за вирішення ситуації.

Популярні новини зараз

Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Показати ще

Проявляється подібний ефект у інших істот, для яких характерна певна ступінь емпатії і готовність допомогти ближньому в біді? В якості випробовуваних для перевірки цієї гіпотези були обрані щури. У 2011 році дослідники з університету Чикаго встановили, що гризуни виявляють певний ступінь емпатії: вони допомагають їм звільнитися з пастки і діляться з постраждалими ласощами

Нагадаємо, раніше у Києві щур окупувала унітаз

Як повідомляє портал "Знай.uа", у Києві самотня коза прогулялася по мосту Кличко.

Також "Знай.uа" писав, що єнот по кличці Начальник замінив вівчарську собаку і став зіркою TikTok.