Під час шестимісячної експедиції в регіоні сибірських трапів команда вчених з Університету штату Арізона виявила та зібрала 450 кг вулканічних порід стародавніх вивержень, які є свідченнями масового пермського вимирання - наймасштабнішого в історії планети.

Джерело: іноземне видання National Geographic.

Варто зауважити, що при трапових виверженнях часто немає чітко вираженого кратера і постійного центру вивержень. Лава попросту виливається з численних тріщин і заливає територію, яку можна порівняти з площею, наприклад, Європи. Разом з тим на Землі через парникові гази підвищилася температура, потоншав рівень озону, а в повітрі з'явилися летючі хімічні речовини. В результаті зникло 96% морських видів і 70% наземних хребетних.

Сибірські трапи

Наразі ж вчені знайшли свідчення ще одного фактора, що призвів до цього масового вимирання. Зокрема, науковці знайшли вулканічні породи, під час аналізу яких були виявлені крихітні фрагменти згорілого дерева і вугілля, вбудовані в гірські породи, а також шматочки деревного вугілля та інших органічних речовин.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

Ці зразки доводять, що вугілля і рослинність були спалені потоками магми в стародавньому виверженні. Подібні явища були широко поширені і значно стимулювали масове пермське вимирання.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, з дна Середземного моря витягли якір Афродіти часів стародавніх римлян.

Як повідомляв портал Знай.uа, в артефакті з біблійного святилища, яке розташоване недалеко від Єрусалима, археологи знайшли коноплю.

Також портал Знай.uа писав, що в Італії археологи відкопали в місцевих виноградниках вкрай рідкісну римську мозаїку.