Франція одного разу намагалася зробити так, щоб в добі було 10 годин, а не 24. Змінити вимір часу французи заповзялись у XVІІІ столітті.

У роки Великої Французької революції зміни торкнулися практично всіх сторін життя: республіканці розробили не лише свій власний календар, а й спеціальну десяткову систему часу.

Так, спеціальним декретом від 5 жовтня 1793 го року на території країни було запроваджено систему, згідно з якою доба ділилися на 10 годин, година на 100 десяткових хвилин, а хвилини в свою чергу - на 100 секунд.

Десятковий годинник часів Французької революції

Основною перевагою такого виміру часу перед звичною дванадцятковою системою є зручність позначення і запису часу, оскільки він грунтується на десятковій системі числення, що дозволяє записувати показник часу у вигляді одного рядка, який нагадує десяткову дріб.

Популярні новини зараз

У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція

В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки

Показати ще

Це полегшує можливості обробки та зчитування тимчасової інформації, що теоретично могло б використовуватися, наприклад, в сучасних комп'ютерах.

Проте, на відміну, скажімо, від республіканського календаря, десяткова система не отримала широкого поширення, і вже в 1795-му році від неї відмовилися. Так що у французькій добі залишилось 24 години.

До слова, десятковий час використовували ще в Стародавньому Китаї паралельно з дванадцятковим. Щоправда, це була истема дещо відмінна від французької. А французи, скоріш за все, запозичили свою систему у древніх єгиптян, які також поділяли добу на 10 годин, годинник на 100 хвилин і т.д. Це черговий підтверджує давню істину: все нове - це добре забуте старе, в тому числі і час.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Європі виписали найбільший у світі штраф за перевищення швидкості

Як повідомляв портал Знай.ua, археологи розкопали загадкове ритуальне "кладовище"

Також Знай.ua писав, гребля в Ефіопії може стерти з лиця землі Єгипет