Як відомо, чимало чули про пустелі, території випаленні сонцем, які знаходяться в тій, чи іншій частині нашого світу. Але не всі знають, чому саме з'являються такі, як кажуть в народі, "мертві місцини" без води та з одними лише безкраїми пейзажами піску.

Для початку давайте розберемося, що говорить термін пустеля. На сам перед – це тип ландшафту, що характеризується рівнинною поверхнею, розрідженістю або абсолютною відсутністю флори, а з фауни присутні лише специфічні та притаманні лише їй види рослин.

А чому з'являються пустелі? Все доволі просто – вони утворилися в результаті нерівномірного розподілу тепла і вологи. І сталося це тому, що над екватором повітря нагрівається сильніше і, піднімаючись вгору і охолоджуючись, втрачає велику кількість вологи, яка випадає у вигляді тропічних злив. Після цього в самих верхніх шарах земної атмосфери екваторіальне повітря починає розтікатися на північ і південь, в область субтропіків. Поступово повітряні маси опускаються до нагрітої земної поверхні, нагріваються тут ще більше, але вологи в них уже немає. Такий кругообіг повітряних мас відбувається круглий рік.

Пустеля, фото: Getty Images

В результаті повітря стає сухим і гарячим - середня температура влітку досягає 30-40 градусів і іноді доходить до 59 в тіні. Поверхня ґрунту (піску і каменю) нагрівається подекуди більше ніж 80 градусів. Рідкісні опади - в основному сильні зливи. Невеликі дощі через високу температуру не доходять до поверхні землі - вода випаровується по дорозі до неї.

Популярні новини зараз

Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима

Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня

З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники

ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення

Показати ще

Найсухіші області світу - це пустелі Південної Америки. На узбережжі Тихого океану, в містечку Ікіке, випадає за рік всього міліметр опадів. А в долині річки Ніл, біля Асуана, за кілька років (1901-1905 роки) був тільки один дощ у вигляді декількох крапель!

У більшості пустель світу найбільше опадів випадає взимку і навесні, і тільки в Гобі і великих пустелях Австралії - влітку.

Пустеля, Вести

Коли ввечері сонце ховається за горизонтом, температура повітря падає на 30-35 градусів, а часом і значно більше. Грунт нагрівається за день сильніше, ніж повітря, а потім сильніше охолоджується. Вранці на поверхні виступає роса, а в зимовий час пустеля покривається товстим шаром інею.

Пустелі виникають не тільки в субтропіках, але і в помірному поясі, там, де є посушливі території, наприклад в Центральній Азії. Опадів тут випадає дуже мало - 100-200 міліметрів на рік. Так, циркуляція атмосфери (круговий рух повітряних мас) і своєрідні географічні умови призвели до того, що на північ і південь від екватора, між 15-м і 45-м градусами широти, утворилася зона пустель.

Більшість пустель оточене горами або межує з ними. Гори дають пустелям воду - річки, що стікають зі схилів, зрошують передгірні рівнини і потім зникають в пісках. Річки виносять на рівнинні ділянки пустель дуже багато піску, глини, дрібної щебінки, що утворюють поверхневий шар. Згодом подекуди виникає убогий грунтовий покрив, насичений солями і бідний органічними речовинами. Але частіше поверхню пустель покрита пісками або кам'яниста.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, "В останній раз таке було 36 років тому" - окупований Росією Крим настигла катастрофа

Як повідомляв портал "Знай.ua", як птахи знаходять дорогу в теплі краї й назад.

Також "Знай.ua" писав, що посуха поклала край планам заробітчан, такого не було останні 100 років