Кажуть, що віруси належать до того ж сімейства, що і SARS-CoV2, який викликає COVID-19, але генетично не пов'язані з поточним спалахом.

Джерело: британське видання Daily Mail.

Нові віруси були виявлені у трьох різних видів. Команда відзначає, що необхідні додаткові дослідження, щоб визначити, чи мають недавно виявлені коронавіруси «потенціал для передачі між видами, щоб краще зрозуміти ризики для здоров'я людини».

COVID-19 вперше потрапив у заголовки газет в Ухані, Китай, в грудні 2019 року і з тих пір вразив майже кожну країну світу.

За станом на вівторок, є понад 1,9 мільйона підтверджених випадків, а число загиблих перевищило 119 000.

Популярні новини зараз

Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть

Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Показати ще

Однак COVID-19 найбільше вразив США: понад 588 000 випадків і більше 23 000 випадків смерті.

Останні дослідження були проведені Глобальною програмою охорони здоров'я Смітсонівського інституту, яка, як вони сподіваються, допоможе експертам зрозуміти різноманітність коронавірусів у летючих мишей і послужить основою для глобальних зусиль по виявленню, профілактиці та реагування на інфекційні захворювання, які можуть загрожувати громадському здоров'ю, особливо в світлі триваючої пандемії COVID-19.

Марк Валітутто, колишній ветеринарний лікар дикої природи в Смітсонівській програмі глобальної охорони здоров'я і провідний автор дослідження, заявив: «Вірусні пандемії нагадують нам про те, наскільки тісно здоров'я людини пов'язане зі здоров'ям дикої природи і навколишнього середовища».

«В усьому світі люди все частіше взаємодіють з дикою природою, тому, чим більше ми розуміємо ці віруси у тварин - що дозволяє їм мутувати і як вони поширюються на інші види - тим краще ми можемо зменшити їх пандемічний потенціал».

Команда зібрала зразки слини і фекалій від 11 різних видів кажанів в частинах М'янми, країнах Південно-Східної Азії, що межує з Бангладеш і Індією.

Карта COVID-19 \\ Daily Mail

Всього з травня 2016 року по серпень 2018 року було зібрано понад 750 зразків.

Потім зразки були перевірені і порівняні з іншими відомими коронавірусами, в результаті чого було отримано шість нових.

Один з них був знайдений в інших частинах Південно-Східної Азії, але ніколи раніше не зустрічався в М'янмі.

Згідно LiveScience, шести коронавирусам були дані нові назви: PREDICT-CoV-90 (знайдений у азійського жовтого кажана), PREDICT-CoV-47 і PREDICT-CoV-82 (знайдений в зморшкуватого безволосого кажана) і PREDICT-CoV-92, -93 і -96, які були знайдені в кажана з носом.

С'юзан Мюррей, директор Смітсонівськії програми глобальної охорони здоров'я і співавтор дослідження, сказала: «Багато коронавірусів не можуть представляти небезпеки для людей, але коли ми виявляємо ці захворювання на ранніх стадіях у тварин, у джерела, ми отримуємо цінну можливість досліджувати потенційну загрозу.

«Пильний нагляд, дослідження та освіта є найкращими інструментами, які ми можемо використовувати для запобігання пандемій до їх виникнення».