Згідно з новим дослідженням ранній Всесвіт був заповнений чорними дірами. Вчені з Національної радіоастрономічної обсерваторії виявили чорну діру, що утворилася через 900 млн років після Великого вибуху. Дослідники припускають, що в перші дні існування Всесвіту вже були сотні чорних дір.

В епоху ранніх галактик дев’ятсот мільйонів років після Великого вибуху, вже існувала чорна діра, яка в мільярд разів перевершувала за розмірами Сонце. Ця чорна діра всмоктувала величезну кількість іонізованого газу, утворюючи галактичний двигун, відомий як блазар, який випускав пекельний струмінь яскравої матерії в космос. Що цікаво, дослідники досі можуть виявити світло від цього вибуху понад 12 млрд років тому.

Космос, скріншот: YouTube

Астрономи раніше виявили докази перших надмасивних чорних дір у молодших "радіоактивних ядрах галактик". Це галактики c активними ядрами, які занадто яскраві для телескопів, але містять у собі ознаки чорних дір. Блазари випускають два вузьких струмені релятивістської матерії в протилежних напрямках. Ці струмені випромінюють вузькі пучки світла на безлічі довжин хвиль і спрямовані просто на Землю — саме тому вчені можуть їх спостерігати.

"Завдяки відкриттю можна припустити що протягом першого мільярда років життя у Всесвіті існувала велика кількість масивних чорних дір, які випускають потужні струмені", — відзначили дослідники.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам "заморозять" виплати: у жовтні терміново треба звернутись до ПФУ

Від 16 тисяч гривень: у скільки обійдеться захист від мобілізації

Додатково 2000 грн: хто з пенсіонерів може отримувати одразу дві виплати

В Україні знову індексують пенсії: цифри та прогнози

Показати ще

Нове відкриття підтверджує, що чорні діри існували в епоху раннього Всесвіту або в період відразу після Великого вибуху, коли зірки і галактики тільки почали формуватися.

Космос, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, рекордний вибух Чорної діри — яким було гігантське виверження і де воно відбулося. Рекордний спалах було виявлено в скупченні галактик Змієносця, яке знаходиться на відстані близько 390 мільйонів світлових років від Землі

Як повідомляв портал "Знай.ua", щодня змушена дивитись йому у спину — як живе вдова Юрія Гагаріна. Про героїчний подвиг легендарного космонавта Юрія Гагаріна відомо практично все. Однак про особисте життя, про кохання та дружину першого космонавта відомо не так вже й багато.

Також "Знай.ua" писав, космічний гігант скоро вибухне — астрономи розкрили таємницю зірки Чумацького шляху. Зоряна система Кіля на цей час є однією з найбільш масивних систем, які можна детально вивчити