На українській базі "Академік Вернадський", яка розташована на острові Галіндез поблизу Антарктичного півострова, спостерігається незвичайне явище. Сніговий покрив там став червоним. Вчені з'ясували причини дивного ефекту. Відповідна інформація з'явилася на сторінці у Facebook Міністерство освіти і науки України.

Причиною почервоніння снігового покриву в околицях української бази стала хламідомонада сніжна (Chlamydomonas nivalis). Це вид одноклітинних зелених водоростей, які не бояться високих температур і зберігаються в снігу протягом довгої зими. А коли погодні умови стають сприятливими, вони починають цвісти.

Антарктична станція "Академік Вернадський", фото: facebook / UAMON

Клітини водоростей крім зеленого пігменту хлорофілу містять червоний каротинові шар, який захищає їх від ультрафіолетового випромінювання. І під час цвітіння на снігу утворюються червоні плями. Цього разу вони придбали яскраво-червоний відтінок. Водночас червоний сніг менше відбиває сонячне світло, що призводить до швидших темпів його танення і сприяє зміні клімату. Подібне явище можна побачити в Арктиці, Альпах та інших високогірних екосистемах.

Зазначається, що існує кілька факторів, які змушують сплячі клітини "прокинутися", а саме певна кількість і якість світла, розчинених газів, живильних речовин або води. Припускають, що світло може бути вирішальним фактором, що сприяє швидкому розмноженню водоростей. Фахівці запевняють, що дана аномалія абсолютно не небезпечна і ні на що не впливає.

Антарктична станція "Академік Вернадський", фото: facebook / UAMON

Популярні новини зараз

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Показати ще

Варто зауважити, що пофарбований цими водоростями сніг, набуває специфічний смак, який нагадує кавуновий. Спробувати можна, але зловживати не потрібно, оскільки це може призвести до банального розладу травлення.

Антарктична станція "Академік Вернадський", фото: facebook / UAMON

Антарктична станція "Академік Вернадський", фото: facebook / UAMON

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше світ залишиться без Антарктиди? NASA показало кадри наслідків глобального потепління

Як повідомляв портал "Знай.ua", повені паралізують країни, а очманілий екстремал розсікає на серфі серед ялин

Також "Знай.ua" писав, що Гаваї на межі екологічної катастрофи, владі довелося заборонити косметику