Дослідники з України цілий рік живуть на антарктичній станції "Академік Вернадський". Іноді буває, що вони тижнями не можуть вийти на вулицю через сильний вітер та мороз. Також вони лише кілька разів у тиждень можуть писати своїм рідним. Про це повідомляє ТСН.

Українські дослідники

Так, українці щодня по кілька разів на добу в сильний вітер, і мороз, роблять заміри: вологість, температура, атмосферний тиск і десяток інших параметрів.

Саме на "Вернадського" в середині 80-х років дослідники помітили, що в атмосфері занадто багато ультрафіолетового випромінювання. Через кілька місяців на "велику землю" вони надішлють телеграму: над Південним полюсом утворилася величезна озонова діра.

"Вона відкривається навесні, а потім знову затягується. У цей період загальний вміст озону зменшується в кілька разів від нормального. І ми маємо набагато більше шкідливого ультрафіолетового випромінювання", - розповів гідрометеоролог Олександр Зулас.

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення

Показати ще

Він разом з колегами на цій станції чотири рази на добу спостерігає за озонової дірою, яка потроху затягується, але не так швидко, як прогнозували експерти. Людство відмовилося від використання фреону, який руйнує озон, однак його ще не мало залишилося в атмосфері.

Станція в Антарктиді

Також вчені зі всього світу чекають з цієї станції інформацію про те, що відбувається з озоном на сьогоднішній день. Адже на станції постійно працюють українські потужні магнітометри, які є одними з кращих у світі.

"Станція "Фарадей" була саме така "Мекка" геофізиків і треба віддати належне, що ми це розвили і поглибили. І на сьогодні найкраща українська магнітометрична обсерваторія знаходиться не в Україні. Вона сконцентрована на "Вернадскому". Вона, зокрема, спостерігає за самими коливаннями електромагнітного поля Землі", - повідомив директор Національного Антарктичного центру України Євген Дикий.

Гідрометеоролог з колегами в 2019 році вирішили перевірити і пролізти надзвичайно вузьким ходом всередину величезної крижаної брили. Однак раптово тонни льоду обрушилися.

Саме тоді вони й підтвердили, що льодовики всередині не суцільні, вони з порожнинами - величезними печерами. Таким чином, запаси прісної води в Антарктиді можуть бути значно меншими. Відзняте відео ними вже аналізують у провідних наукових лабораторіях світу.

Антарктида

Нагадаємо, що 24 українська експедиція в Антарктиду 2019-2020 років стала унікальною з-за жінок.

Як повідомляв портал "Знай.ua", 50-річний Льюїс П'ю з Великобританії вперше в історії людства зміг заплисти під льодом Антарктиди.

Також "Знай.ua" писав, що останки доісторичної тварини виявили австралійські дослідники в районі бази Амундсен-Скотт в Антарктиді.