Нещодавно phys.org опублікували статтю в якій розвіяли міф про смерть динозаврів.

За даними міжнародної команди дослідників, яку очолює Єль, вулканічна активність не відігравала безпосередньої ролі в події масового вимирання, яка вбила динозаврів.
Вся справа в астероїд.

У перерві від ряду інших останніх досліджень доцент Єльського університету з геології та геофізики Пінкеллі Халл та її колеги стверджують у новому дослідницькому документі Science, що вплив на навколишнє середовище від масових вивержень вулканів в Індії та в регіоні, відомому як пастки Декана, трапився задовго до події вимирання крейдо-палеогену, тобто 66 мільйонів років тому і тому вони не могли сприяти масовому вимиранню .

Більшість вчених визнають, що подія масового вимирання , також відома як K-Pg, сталася після того, як астероїд врізався в Землю. Але деякі дослідники також зосередили увагу на ролі вулканів у K-Pg через вказівки на те, що вулканічна активність відбувалася приблизно в той же час, що і масове вимирання.

Вулкани можуть призвести до масових вимирань, оскільки вони виділяють багато газів, як SO2 і CO2, які можуть змінити клімат і підкислити світ. Але останні роботи були зосереджені на термінах виверження лави, а не на виділенні газу сказав головний автор нового дослідження Халл.

Щоб точно визначити терміни викидів вулканічного газу, Халл та її колеги порівняли глобальну зміну температури та ізотопи вуглецю (ізотоп - це атом із більшою чи меншою кількістю нейтронів, ніж у нормі) з морських скам’янілостей з моделями кліматичного ефекту викиду CO2 .

Популярні новини зараз

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

Вони дійшли висновку, що більша частина викиду газу відбулася задовго до удару астероїда - астероїд був єдиним рушієм вимирання.

Вулканічна активність у пізньому Крейді спричинила поступове глобальне потепління приблизно на два градуси, але не масове вимирання. Ряд видів перемістився до Північного та Південного полюсів, але перемістився назад задовго до удару астероїда сказав колишній дослідник Єльського університету Майкл Хенехан, який склав температурні записи для дослідження.

Додав Халл,

Багато людей припускають, що вулкани мають значення для K-Pg, і ми говоримо, ні додав Халл

Недавня робота над пастками Deccan в Індії також вказувала на масштабні виверження внаслідок негайних наслідків масового вимирання K-Pg.

Ці результати збивали з пантелику вчених, оскільки не існує жодної потепління. Нове дослідження пропонує відповідь і на цю загадку.

Вимирання K-Pg було масовим вимиранням, і це глибоко змінило глобальний цикл вуглецю. Наші результати показують, що ці зміни дозволять океану поглинати величезну кількість СО2 на тривалих масштабах часу, можливо, приховуючи потепління наслідків вулканізму після події - сказав докторський соратник Єльського університету Дональд Пенман, модельєр дослідження.

Нагадаємо, раніше новий вид пернатого динозавра був виявлений в Китаї

Як повідомляв портал "Знай.ua", на одному з найвідоміших об'єктів залізного віку в ОАЕ Сарук Аль-Хадід переробляли керамічний посуд.

Також "Знай.ua" писав, що знайдено одне з найбільших і найкраще збережених торговельних суден династії Сун, яке доводилося знаходити науковцям.