Частину італійського міста Венеція затопило водою після найбільшої за понад 50 років повені. Центр моніторингу повеней повідомляє про рівень води, що сягнув позначки у 1,87 метра.

За даними моніторингу, який почався у 1923 році, лише одного разу повінь у Венеції була більшою — тоді рівень води сягнув 1,94 метра. Зараз популярні туристичні місця повністю затоплені, а люди прогулюються вулицями у високих чоботах.

Одна з найнижчих частин міста - Площа Святого Марка, була найбільше ураженим повінню районом. Згідно зі спостереженнями Базиліка святого Марка була затоплена шостий раз за 1200 років. Член ради святого Марка П'єрпаоло Кампостріні повідомив, що чотири з шести повеней сталися протягом останніх 20 років.

Не обійшлося і без жертв стихії — на острові Пеллестріна загинуло двоє людей. Острів становить собою тонку смугу суходолу, що відокремлює Венеціанську лагуну від Адріатичного моря. Одного із загиблих чоловіків вдарило струмом, коли він намагався запустити помпу у своєму будинку.

Популярні новини зараз

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"

"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Показати ще

Із заявою звернувся мер Венеції Луїджі Брюгнаро — він заявив, що оголосить стан катастрофи та попередив, що повінь "залишить постійний відбиток".

"Ситуація драматична. Ми просимо уряд допомогти нам. Вартість буде високою. Це результат зміни клімату", - написав мер міста у Twitter. Луїджі Брюгнаро

Крім затоплення всіх вулиць міста, постраждала й низка підприємств. Біля кафе та ресторанів можна спостерігати плаваючі стільці та столи. У крамницях працівники намагаються перенести свої товари якомога далі від води, щоб запобігти подальшій шкоді.

Повінь у Венеції, фото: AFP

Внаслідок повені вже затонули три річні автобуси, але туристи продовжують оглядати місто. У середу вранці низка катерів сіли на мілину.

Повідомляється, що проект захисту міста від затоплення триває з 2003 року, але він зазнав критики через значні витрати, скандали та затримки. Передбачається будівництво ряду плавучих воріт для захисту міста під час припливу.

Повінь у Венеції, фото: AFP

Повінь у Венеції, фото: AFP

Нагадаємо, раніше синоптик повідомила, чого чекати від погоди в найближчі дні

Як повідомляв портал "Знай.ua", синоптики розповіли, якою буде зима в Україні

Також "Знай.ua" писав, що в Україні аномальна осінь