У південно-східній частині Болгарії провели розкопки, де виявили унікальний артефакт. Зокрема, у місці, де колись розташовувалася стародавня країна Фракія, вчені виявили могилу знатної людини з вазою у формі обличчя.

Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

У могилі було чимало мідного посуду. Дослідники з'ясували, що йому близько 1800 років. Однак вази у формі людської голови вченим ще не вдавалося побачити.

Виріб виконаний у вигляді людської голови з невеликою бородою і викривленим носом. Припускають, що "модель", з якої робили цей портрет, захоплювалася якимось видом єдиноборства. Ніс виглядає так, як ніби аристократ одного разу зламав його і потім не виправив повністю. На голові зображена шапка з шкури якогось котячого — можливо, леопарда чи пантери.

Популярні новини зараз

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори

Показати ще

Схожі вази, як правило, застосовувалися римлянами для зберігання пахощів. Фракія в той час була провінцією Римської імперії. Коли загадковий фракієць спочив, йому було приблизно 40 років.

Поруч виявили пристосування для очищення шкіри від бруду і поту — спеціальний скребок, яким користувалися тогочасні атлети. Археологи вважають, що аристократ захоплювався єдиноборствами, але навряд чи був професійним спортсменом.

Нагадаємо, що калькулятор розмитнення євроблях: "шпаргалка" для водіїв про купівлю вживаних авто.

Як повідомляв портал Знай.uа, "Слуга народу" протягнула руку допомоги "євробляхам": що пропонують по розмитненню нардепи.

Також портал Знай.uа писав, високосний 2020 рік: енергетичні вампіри, вороги, небезпеки - як вберегтись і чого не можна робити.