Танення арктичного льоду, спричинене зміною клімату, сприяє поширенню смертельно небезпечного вірусу, який знищує тюленів, видр та морських левів у Північній Атлантиці та Північній частині Тихого океану, показали нові дослідження, повідомляє Daily Mail

Вірус чуми свиней (ВЧС) десятиліттями мучив морських ссавців, вбиваючи тисячі тюленів європейських гаваней у Північній Атлантиці 2002 року.

Тюлені, Morten Jorgensen

Через два роки було виявлено, що видра на півночі морських островів на Алясці заразилася вірусом. Вчені плуталися з приводу того, як це могло поширитися між видами, оскільки вони не мали контакту через арктичний морський лід, який перекривав будь-які маршрути між ними.

Дослідницька група з ветеринарної медицини Каліфорнійського університету виявила, що заражені тюлені з Європи діставались через проходи по Північній Росії та Північній Каліфорнії, які були відкриті нижчим рівнем морського льоду.

Популярні новини зараз

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини

Показати ще

Дослідники з університету Цинциннаті на початку 2019 року встановили, що Арктика може незабаром залишитись без морського льоду під час переходу з літа на зиму через зміни клімату. Ця "історична" зміна морського льоду, можливо, дозволила арктичним і субарктичним тюленям зустрітися таким чином, як це було б неможливо раніше.

Глобальне потепління, BBC

Команда, яка стояла за дослідженням, виявила, що це ймовірна причина появи ВЧС у океані.

Доктор Трейсі Голдштейн, автор дослідження щодо поширення вірусу сказав:

"Танення морського льоду веде до того, щоб морські дикі тварини шукали нові середовища існування. Коли тварини контактують з іншими видами, у них є можливість передавати інфекційну хворобу з потенційно руйнівними наслідками"

У 1988 році внаслідок спалаху ВЧС загинуло понад 18 000 тварин, в тому числі 60% популяції морських тюленів у Великобританії.

У 2003 році морських ссавців у Північному Тихому океані було вперше заражено ВЧС. Саме тому це дослідження підкреслює необхідність розуміння передачі вірусу та потенціалу спалахів чутливих видів у середовищі.

Нагадаємо, океан виплюнув на берег загадкове чудовисько, схоже на мозок

Раніше Знай.ua повідомляв, що Європу поглинув найпотужніший шторм

Також Знай.ua писав, що на Україну насувається стихійне лихо