Дослідники з Університету Екс-Марсель у Франції визначили, що крижані щити Антарктиди виділяють небезпечний радіоактивний хлор, який скупчився там після ядерних випробувань у 1950-х роках. Про це повідомляє Phys.org.

Вчені зібрали і вивчили зразки льоду зі свердловини біля російської станції «Схід» у Східній Антарктиді, де накопичилося мало снігу, і порівняли їх зі зразками з крижаної шапки Купол Талос, який розташований у 1400 кілометрів і характерний рясним снігопадом.

Виявилося, що на першій ділянці хлор-36 досі присутній у великій концентрації, а у 2008 році його кількість перевищила очікувану в десятки разів. При цьому його мало для значного впливу на навколишнє середовище.

Деяка кількість хлору-36 з'являється через вплив космічних променів на газ аргон в атмосфері Землі, але він також формується під час ядерних вибухів. Ізотоп досяг стратосфери і поширився по всій планеті, але зараз хлор-36 в нашій атмосфері відсутній.

Популярні новини зараз

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Нагадаємо, що в Східній Антарктиді від величезного шельфового льодовика Еймері відколовся найбільший за 50 років айсберг.

Як повідомляв портал Знай.uа, в Антарктиді різко підвищилася температура стратосфери.

Також портал Знай.uа писав, що ООН терміново попередила про світовий катаклізм.