В Норвегії для збереження життя на Землі вчені створили "Ноїв ковчег". Щоправда, на відміну від біблійного оригіналу, його не можна спустити на воду і призначений він не для пар кожного виду тварин, а для насіння основних сільськогосподарських культур, пише сайт "ВСВІТІ"

Як зазначається, глобальне сховище насіння було побудоване ще в 2006 році під егідою ООН для збереження посадкового матеріалу всіх існуючих у світі сільськогосподарських рослин.

Фінансування проекту здійснювалося за рахунок коштів уряду Норвегії. Вартість будівництва склала 9 млн. доларів.

Сховище розташовується на 120-метровій глибині на висоті 130 метрів над рівнем моря на острові Шпіцберген. Місцезнаходження банку насіння обиралося з урахуванням тектонічної активності і найрізноманітніших кліматичних змін, у тому числі танення льоду. Об’єкту нічого не загрожує навіть в тому випадку, якщо підніметься рівень Світового океану.

Популярні новини зараз

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

Банк насіння складається з трьох окремих підземних камер, кожна з яких вміщує 1,5 млн. зразків насіння. Всього сховище може вмістити 4,5 мільйона зразків.

Банк обладнаний вибухотревкими дверима і шлюзовими камерами. Збереження матеріалів забезпечують холодильні установки, здатні працювати на місцевому вугіллі.

Температурний режим зберігання становить – 18 ° C. Навіть при відмові обладнання завдяки вічній мерзлоті середня температура в сховищі не підніметься вище – 3,5 ° C.

Насіння зберігається в запаяних пакетах, складених в контейнери, які розставлені на полицях сховища.

Кожен зразок банку насіння в середньому представлений п’ятьмастами зернятками. Фонд сховища регулярно оновлюється. До того як насіння зіпсується, його замінюють новим, молодим.

Власний відсік у сховищі має кожна країна. За перший рік в банк насіння було завезено близько 400 000 зразків. У березні 2013 року кількість різновидів насіння зросла до 770 000 зразків.

Для сховища норвезький художник Дівек Санн розробив світлові установки. Дах будівлі і вхід виготовлені з використанням світловідбиваючої нержавіючої сталі, дзеркал і призм, які відбивають світло в літні місяці. У зимовий період система з 200 оптико-волоконних кабелів надає будівлі зеленувато-бірюзового кольору.

Якщо на Землі зникнуть всі рослини, банк на Шпіцбергені дозволить знову відтворити іх.

Відзначимо, що сховище спроектоване так, що не вимагає постійного контролю. Спускатися в нього необхідно не частіше за один раз на рік.

Нагадаємо, море хвилюється раз: в Кирилівці туристи тікали з пляжів, найпотужніший шторм потрапив на відео.

Як повідомляв Знай.uа "везли вбивати": у Запоріжжі жінка вистрибнула з машини на шаленій швидкості.

Знай.uа писав, Sony PlayStation 5 пророкують успіх: нереальні характеристики.