Потужний ураган Доріан, який обрушився на Багамські острови, 2 вересня, за три доби знищив частину островів і вбив близько десяти людей. Вчені попереджають, що подібні стихії стануть більш частими через кліматичні зміни на планеті.

Ураган Доріан є другим найбільш потужним ураганом в історії. Сильніше нього був тільки ураган Камілла в серпні 1969-го, коли максимальна швидкість вітру досягала 305 км/год. У перші ж години швидкість вітру на Багамах досягла 290 км/год, передають "Вести".

Ураган "Доріан"

В останні два дні Доріан ослаб спершу до четвертої, а пізніше — до другої категорії, але ураган збільшився в діаметрі, що створює велику зону руйнування. Місцева влада підраховує збитки і заявляє про багатьох постраждалих. Рятувальники продовжують пошуки зниклих без вісті.

Цей рік, за даними метеорологів, став четвертим роком поспіль, коли в Атлантичному океані формуються урагани п'ятої (руйнівної) категорії. При цьому надзвичайне посилення Доріана за минулі вихідні є безпрецедентним випадком в історії спостережень за ураганами в Атлантиці. Вчені пов'язують ці явища з глобальним потеплінням на Землі.

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося

Показати ще

Ураган Доріан

Експерт з Дослідницького центру Вудс-Хол Дженніфер Френсіс зазначає, що нагрівання океану є паливом для ураганів, оскільки тепле повітря може утримувати більше вологи і створювати більше пари в атмосфері. Це прискорює кількість ураганів і робить їх більш руйнівними.

"Коли водяна пара конденсується в хмари, вона виділяє багато тепла в атмосферу, і це є джерелом живлення для урагану. Ці фактори дуже сприяють штормам, які ми бачили останнім часом", — говорить Френсіс.

Крім цього, подібні урагани стає складніше відстежувати, і зона їх дії стає менш передбачуваною, як у випадку з Доріаном.

Нагадаємо, що штатів Південна Кароліна і Джорджія готуються до термінової евакуації, наближається ураган Доріан.

Як повідомляв портал "Знай.uа", міста США захопив жахливий ураган.

Також Знай.uа" писав, що ураган "Доріан" набирає силу.