У Білорусі була побудована атомна електростанція, яка своєю конструкцією дуже нагадує сумнозвісну Чорнобильську АЕС.

Про це пише Юрій Радневич в блозі для "Білоруської правди".

Автор уточнив, що білоруська станція готова до запуску, проте її буде досить складно вбудувати в енергосистему країни. За його інформацією, з пропозиціями про поліпшення конструкції АЕС виступали Франція, США, Китай, Чехія, але Мінськ і підприємство "Росатом" вирішили завершити роботи своїми силами.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Автор наголошує, що будівництво АЕС в Білорусі проводилося в такому ж прискореному темпі, як і в Чорнобилі, і затримки в основному були пов'язані з порушеннями міжнародних норм щодо обладнання атомних станцій.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

Кадр з серіалу про Чорнобильську катастрофу

Термыни постыйно переносили, крім того, це будівництво порушує норми Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті.

Згідно з матеріалу, "слабкі місця" білоруської станції – конструкція "падаючого" реактора, низька якість бетону при будівництві та низька якість російських комплектуючих, встановлених в системі управління і конструкції станції. Також вказується, що запуск станції спричинить негайний надлишок електроенергії в Білорусі відмови європейських держав купувати російський і білоруський ресурс.

Згадується і випадок, коли в 2016 році місцевий активіст Микола Уласевич заявив, що на майданчику Білоруської АЕС планувалося провести установку реактора в присутності журналістів, і під час репетиції він впав з висоти 4 метрів.

Тому всі чинники наштовхують на думку, що єризик повторення катастрофи, яка сталась в Україні в 1986 році, а наслідки - десятки життів та десятки тисяч скалічених доль.

Нагадаємо, продюсери серіалу "Чорнобиль" розкрили обидва боки медалі.

Як повідомляв портал Знай.ua, в мережі показали, які діти народжувались після Чорнобильської катастрофи.

Також Знай.ua писав про те, що фінал "Чорнобиля" від HBO: де і як знімали найпопулярніший серіал.