Згідно результатів досліджень британської лабораторії Forensic Explosives Laboratory оприлюднено висновки польського слідства про причини катастрофи президентського Ту-154М. В квітні 2010 року під Смоленськом у Росії авіакатастрофа сталась через вибухи. При падінні президентського літака Ту-154М під Смоленськом загинули 96 осіб. Про це з посиланням на заяву голови підкомісії з повторного розслідування катастрофи Антонія Мацеревича, пише Польське радіо.

За даними лабораторії судово-вибухових речовин при Міноборони Британії, підтверджено факт про наявність вибухових речовин на борту.

"Тепер ми знаємо напевно, що у вибуху брав участь тротил", - заявив голова підкомісії з повторного розслідування авіакатастрофи Антоні Мацеревич

Відтак, за заявою Мацеревича, висновки підкомісії однозначні: причиною знищення літака став вибух.

Популярні новини зараз

Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Показати ще

"Не пілоти, не якісь дії осіб, що перебували на борту, призвели до тієї трагедії, а вибух. Сьогодні вже завдяки британцям ми це знаємо. Ми не визначаємо характер вибуху. Ми знаємо напевно, що в цьому вибуху брав участь тротил, що не означає, що нам відомо, якою була формула цього вибуху", - наголосив він.

За словами заступника голови підкомісії професора Казімєжа Новачика, дослідження краю лівого крила Ту-154М показало наявність там вибухових матеріалів.

"Ці дослідження включають графіки, які можна використовувати для оцінки місця виявлення вибухових речовин і того, які це були вибухові речовини. Цей аналіз дозволив нам зробити ці висновки і повідомити в прокуратуру", - сказав він.

Комісією були вивчені висновки за 2013 рік від Центральної поліцейської криміналістичної лабораторії. В них сказано про наявність слідів вибухових матеріалів в 107-ми з 215-ти взятих зразків.

У Мацеревича клопочуть про те, що екс-голова комісії Єжи Міллер і члени його команди періоду з'ясування причин катастрофи у 2010 році могли скоїти злочин: називаються слова "недбалість", "фальсифікації" і "невиконання обов'язків".

Нагадаємо, що Олександр Васильєв буде похований на Смоленському кладовищі в середу, 3 квітня.

Як повідомляв портал Знай.uа, 31 березня помер Вацлав Сигізмундович Мошинський.

Також портал Знай.uа писав, що 29 березня з життя пішла відомий французький режисер і сценарист Аньєс Варда.