Операція під назвою "лоботомія", розробленая горезвісним лікарем Антоніо Еґашом Монішем, протягом 30 років калічила життя пацієнтів.

У рамках цього психіатричного методу, котрий колись вважався терапією психічних розладів, медики розкривали черепну коробку пацієнтів, поки вони були в свідомості і розрізали частину префронтальної кори головного мозку, пише Daily Mail.

Фотографії пацієнтів до і після, зроблені Уолтером Фріманом, який спеціалізувався на лоботомії, використовувалися для доказу, що небезпечний метод працює.

Жінка до і після лоботомії

Хоча деякі пацієнти здаються досить-таки щасливими після лоботомії, фотографії також показують, як багато з них постраждали в результаті постійних руйнівних фізичних перетворень.

Популярні новини зараз

В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Показати ще

Незважаючи на відсутність офіційної хірургічної підготовки, Фріман провів понад 3400 процедури лоботомії з середини 1930-х до середини 1960-х років.

Жінка до і після лоботомії

Він хвалився тим, що був настільки хороший в лоботомії, що зміг провести виснажливу процедуру всього за десять хвилин.

Лікар фотографував своїх пацієнтів до і після лоботомії, щоб пропагувати цю горезвісну практику.

Чоловік до і після лоботомії

На одній з фотографій, зроблених у процесі перетворення, йдеться, що пацієнтки Фрімана були шизофреніками до процедури, і все, що можна було зробити, це перетворити її в "справжнього домашнього вихованця".

Незважаючи на обізнаність громадськості про згубні побічні ефекти лоботомії і 14-процентної смертності від неї, ці операції тривали до 1970-х років.

Пацієнтка до і після лоботомії

Португальська лікар Антоніо Еґашом Моніш вперше розробив лоботомію в 1935 році, виїжджаючи за кордон для просування цього методу, за що йому була присуджена Нобелівська премія.

Він надихнув Уолтера Фрімана, який жив у Вашингтоні, прийняти участь у цій процедурі.

Пацієнтка до і після лоботомії

Майже 50 000 осіб отримали лоботомію тільки в США в 1940-х і 1950-х роках. Деякі з них не особливо змінили, але інші жили у вегетативному стані до кінця свого життя.

Нагадаємо, чи правда, що успіх любить психопатів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", що таке синдром самозванця і як від нього позбутися.

Також "Знай.uа",писав про фантосмії — різновиди нюхових галюцинацій.