Смерть 53-річного мера Гданська Павела Адамовича неабияк перелякала всю Польщу – 20 років поспіль він займав свою посаду і був популярним міським головою, представляв опозиційну партію Громадянська платформа.

Кому ж потрібно було "вивести з гри" невигідного політика? Правоохоронці та слідчі Польщі припускають, що Адамович став об'єктом ненависті політичних опонентів і лояльних до влади медіа.

Акція пам'яті мера Гданська

Не секрет, що влітку минулого року радикали проголосили йому "Акт політичної смерті", де назвали його "несправжнім поляком, прихильним до інших націй".

"Несправжній поляк": з чого все почалося

Популярні новини зараз

Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн

Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Показати ще

Покійни мер Гданська Адамович

Напали на мера 13 січня цього року під час благодійного концерту. 27-річний чоловік безперешкодно потрапив на сцену і завдав чиновнику три удари ножем. Поранення припали в область серця, черевної порожнини і діафрагми. Після атаки, мера в украй важкому стані госпіталізували.

Покійни мер Гданська Адамович

Після нанесення ударів злочинець залишився на сцені, піднімав руки і вигукував зі сцени, що він помстився Адамовичу за "несправедливий вирок", за яким він відсидів п'ять років в ув'язненні, коли партія Адамовича очолювала уряд.

"Вбивця був щасливий від скоєного. Він не виглядав агресивним нападником", - говорив представник поліції.

Покійни мер Гданська Адамович

Намагалися врятувати Адамовича цілих 5 годин: перелили 22 літри донорської крові, але це не допомогло - Адамович помер. Прем'єр-міністр Матеуш Моравецкій і президент Анджей Дуда взяли під контроль розслідування інциденту. Перші особи особисто інформували про стан Адамовича, зазначає "Ліга.нет".

Покійни мер Гданська Адамович

Копам вдалося встановити, що нападник потрапив на захід як представник преси. Ним виявився раніше судимий грабіжник банків Стефан Уілмонт. Раніше суд засудив його до п'яти років в'язниці за крадіжку 15 тисяч злотих (близько чотирьох тисяч доларів).

Момент нападу зафіксували кілька очевидців. Також проводиться експертиза психічного стану вбивці.

Дивіться: момент нападу на мера Гданська Адамовича

Як просувається розслідування?

Поліція Польщі

Поки вагомих доказів немає, а реальні мотиви замовника не виявили. У суспільстві Польщі, як кажуть історики, це може спровокувати розкол: поляки чітко діляться на прихильників правих консерваторів із партії Право і справедливість і ліберально налаштованих громадян, орієнтованих на Громадянську платформу. Чітке розшарування продемонстрували недавні місцеві вибори.

Покійни мер Гданська Адамович

Крім того, у Польщі зріс рівень ненависті і вербального насильства в останні кілька років. Рано чи пізно моральна розправа могла перерости у фізичну. Втім, у польській історії вже був такий випадок - вбивство першого президента Польщі Габріеля Нарутовича. Обидва вбивства були мотивовані ненавистю до лібералізму.

Дивіться: Мер польського Гданська помер у лікарні після нападу

Нагадаємо, мер Гданська помер після нападу на концерті. Як повідомляв "Знай.ua", у Варшаві тисячі людей зібралися вшанувати пам'ять мера Гданська. Також "Знай.ua", Польща будує штучний острів, щоб захиститися від Путіна.