За сприяння власника низки українських обленерго в 2014 році французький політик Марін Ле Пен отримала "під вибори" 9,4 мільйона євро в російському банку.

Цю інформацію повідомляє "Голос Америки".

27 грудня видання The Washington Post опублікувало матеріал, що розкриває деталі угоди, в якій з російської сторони були задіяні Олександр Бабаков (є одним з основних представників інтересів Росії в Україні і володіє 11 з 24 українських обленерго) і Геннадій Тимченко - основний підрядник проекту "Північний потік 2". Увагу до цього залучив у своєму твіті аналітик Atlantic Council Андерс Аслунд.

Коли Марін Ле Пен були необхідні гроші перед виборами, на допомогу їй прийшов російський бізнесмен і член парламенту Олександр Бабаков.

Він запропонував взяти кредит через "Перший чесько-російський банк", який у той час контролювався Геннадієм Тимченком.

Популярні новини зараз

Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Показати ще

"Через чотири роки банк закрився, а власникові загрожує арешт. Колишні військові Росії вимагають грошей, а скарбник партії висилає у 165 тисяч доларів США кожні кілька місяців нотаріусу в Росію, не знаючи, куди ці гроші, зрештою, йдуть". йдеться в повідомленні

Марін Ле Пен

Ле Пен так і не вдалося виграти президентські вибори, проте позика в 9,4 мільйона євро від росіян викликала критичні зауваження щодо її партії і підозри у відмиванні грошей і зв'язках з іншими злочинами.

Аналітик German Marshall Fund Джошуа Кіршенбаум зазначає: "Це дистиляція того, як непрозорі фінанси перетинаються з іноземним втручанням".

"Національний фронт" Ле Пен отримав гроші від "Першого чесько-російського банку" в 2014 році під 6%. Про операцію стало відомо завдяки публікації французького журналіста.

Марін Ле Пен

В 2016 році банк визнали неплатоспроможним серед більш ніж сотні інших російських банків.

Посилаючись на дані російської установи страхування депозитів, видання пише:

"Однак, за шість днів до введення тимчасової адміністрації в банк, кредит партії Ле Пен було продано непрозорою російською компанією, а в кінці 2016 року - російською компанією зі зв'язків з військовими – "Авиазапчасть".

Марін Ле Пен

Серед клієнтів "Авиазапчасти", зокрема, фігурують сирійські військово-повітряні сили, які групи по захисту прав людини підозрюють у скоєнні нападів на цивільних людей за наказами Асада.

Передачу кредиту від банку заперечує і російська установа по страхуванню депозитів. Поки йде процес, французька партія платить за кредитом на рахунок російського нотаріуса.

У партії Ле Пен визнають, що борг перекупила "Авиазапчасть".

Марін Ле Пен

"Для нас було трохи дивно, що кредит передали компанії, яка продає обладнання для літаків", - сказав скарбник партії Сен-Жюст.

Відповідаючи на питання, чи має "Авиазапчасть" зв'язок з російською військовою розвідкою, Сен-Жюст зазначив: "У Росії всі вони - колишні члени КДБ".

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що український депутат не стримувався у висловлюваннях про антиукраїнські санкції Росії.

Як повідомляв портал "Знай.uа": календарь, випущений армією Росії викликав масу глузувань в мережі.

Також "Знай.uа" писав, що Росія без проблем може захопити Білорусь без заперечень її населення.