Московський патріарх Кирило звинуватив Вселенський патріархат в агресії, оскільки той надав автокефалію української Православної церкви.

Під час проведення єпархіального московського збору Кирило поскаржився на те, що Вселенський патріарх проігнорував проведення в липні урочистостей в Москві, приурочених до 1030-літтю Хрещення Русі. Зі слів Кирила, посланці Константинополя були зайняті іншим, в той час як представники помісних православних церков прибули до Києва і Москви для того, щоб разом святкувати і молитися. Замість цього, як стверджує Гундяєв, вони спілкувалися з людьми і світськими діячами, які далекі від православної церкви.

На цьому агресивна мова Кирила не закінчилася, і він перейшов до найголовнішого, того, що незмінно викликає у нього напад люті – рішення Константинопольської патріархії про надання автокефалії українській церкві. Як вважає московський патріарх, сама Україна про це не просила, як і про інші рішення, до яких належать відновлення в сані всіх керівників українського розколу, приймання їх без розбору в церковне спілкування, скасування всіх накладених раніше канонічних заборон. Також обурився Кирило та скасування дії підписаної 332 роки тому соборної грамоти про перехід Київської митрополії до складу Московського патріархату, відкриття ставропігії в Києві.

Розійшовшись не на жарт, Кирило звинуватив Вселенський патріархат у підтримці гоніння УПЦ МП, підкресливши, що це дуже болюча для нього тема, так як мова йде про церковну владу Помісної церкви, яку Гундяєв назвав матір'ю.

Популярні новини зараз

Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот

Українців попередили про "важкі" платіжки за світло

Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК

Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить

Показати ще

УПЦ МП відмовився приймати створену 15 грудня єдину Православну церкву України, при цьому з 10 архієреїв були присутні лише двоє. Новообраний предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній заявив, що нова церква прийме в свій склад священиків і архієреїв УПЦ МП і залишить у минулому всі розбіжності.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що патріарху Кирилу не по собі від автокефалії української церкви і він назвав це трагедією.

Як повідомляв портал "Знай.uа": православним білоруським віруючим заборонили брати участь у службах нової української Православної церкви.

Також "Знай.uа" писав, що глава РПЦ заявив, що створення єдиної Православної церкви України – це шлях в духовне нікуди.