Представники країн, що входять до складу Євросоюзу, під час засідання Ради Безпеки ООН підняли питання стосовно агресивних дій російського флоту в Азовському морі. Зокрема, вони вимагають припинити конфлікт та відпустити затриманих українських моряків.

"Постійні представники країн-членів Європейського союзу в Раді Безпеки під час неформального обміну думками ... під час візиту до Пекіна висловили глибоку стурбованість у зв'язку з недавньою ескалацією напруги в Азовському морі і в Керченській протоці", - йдеться в офіційному звіті зустрічі.

Постійні представники також підтвердили: готові підтримувати визнання та збереження територіальної цілісності, незалежності та суверенітету України в рамках її міжнародно визнаних кордонів. Вони закликали Росію забезпечити безперешкодний доступ до українських портів в Азовському морі, а також відновити свободу судноплавства в Керченській протоці.

Популярні новини зараз

Чоловікам дали час "видихнути" до 9 листопада: що далі

ПФУ скоротив фінансування пенсій: чи уріжуть виплати стареньким

Ощадбанк приготував оновлення для клієнтів: не поспішайте перевипускати картки

З жовтня почнуться виплати: українці можуть готувати гаманці

Показати ще

"Затримані українські моряки повинні бути звільнені, а захоплені судна повернуті", - зазначено в заяві.

Як відомо, один із тих, хто потрапив у полон — Богдан Небилиця, командир малого броньованого артилерійського катера "Нікополь", який був курсантом Академії Нахімова в Севастополі. Він не склав присягу Росії в 2014 році.

За неофіційною інформацією, поширеною російськими ЗМІ, у лікарні в Керчі перебувають Артеменко Андрій Анатолійович (31 березня 1994 р. н., м. Новоукраїнка, Кіровоградська область), Сорока Василь Вікторович (11 квітня 1991 р. н., м. Одеса), Ейдер Андрій Дмитрович (20 грудня 1999 р. н., м. Одеса)

Рада безпеки ООН проводила екстрену нараду щодо агресивних дій Російської Федерації проти України в Азовському морі. Спочатку було заблоковано розгляд ініційованого Росією питання про нібито "порушення її кордонів". Тільки 4 члени Радбезу проголосували "за", 7 проголосували – "проти", 4 – "утрималися". Таким чином це питання було знято з обговорення.

25 листопада українські малі броньовані катери "Бердянськ" і "Нікополь" вранці почали плановий перехід з Одеси до Маріуполя, але їх зустріли 4 корабля РФ, хоча, за даними ВМС України, про перехід російську сторону повідомили заздалегідь.

Російський прикордонний корабель "Дон" пішов на таран українського буксира, в результаті обидва корабля отримали пошкодження. Росія оголосила, що блокує прохід через протоку.

Дивіться: ФСБ виклала в мережу відео допиту українських моряків

Нагадаємо, з'явився повний список прізвищ затриманих в РФ українських моряків.Як повідомляв "Знай.ua", оприлюднено відео допиту полоненого українського моряка. Також "Знай.ua", з'явився повний текст указу Порошенка стосовно запровадження воєнного стану в Україні.