Звістка про захоплення українських кораблів та атаку з боку РФ в Керченській протоці не на жарт змусила замислитися весь цивілізований світ. Реакція партнерів України не змусила себе довго чекати.

Об 18:00 26 листопада за Києвом у Нью-Йорку (11:00 за місцевим часом) Рада Безпеки ООН збереться на екстрене засідання щодо ситуації довкола атаки російський кораблів українського флоту в Керченській протоці.

Про це на своїй сторінці у Twitter повідомила представниця США в ООН Ніккі Гейлі. Про скликання цього термінового засідання раніше 25 листопада звернулася Україна з формулюванням "у зв’язку з воєнною агресією Росії в Чорному і Азовському морях".

Популярні новини зараз

Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

США

"Росія має миттєво відновити свободу пересування через Керченську протоку, щоб дозволити українським суднам використовувати українські порти", – заявив конгресмен США Брайан Фіцпатрік.

Канада

"Канада засуджує агресію Росії проти України у Керченській протоці. Ми закликаємо РФ до негайної деескалації, звільнення захоплених суден та відновлення свободи навігації", – написала у Twitter міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд.

Німеччина

[quote author=""]"Канада засуджує агресію Росії проти України у Керченській протоці. Ми закликаємо РФ до негайної деескалації, звільнення захоплених суден та відновлення свободи навігації".

Польща

"Нинішня драматична ескалація напруги на водах Азовського моря, в результаті якої були поранені моряки і пошкоджено кораблі ВМС України, має своє витоки у послідовному порушенні Російською Федерацією основних норм міжнародного права, зокрема порушення територіальної цілісності і суверенітету України", – звітували в МЗС Польщі.

Європейський Союз

Заява ЄС щодо ситуації з суднами ВМС України: "Ми очікуємо, що Росія відновить свободу проходу в Керченській протоці і закликаємо всіх діяти з граничною стриманістю, щоб негайно домогтися деескалації ситуації".

Крім того, міністр МЗС Литви Лінас Лінкявічус написав у своєму твіттері щодо агресії Росії в Азовському морі:

"Рішуче засуджую перехід Росії до фізичного блокування Керченської протоки і тарану українського судна. Це не може бути кваліфіковано інакше, ніж акт агресії і ще одне кричуще порушення міжнародного морського права. Такі дії підривають безпеку всього регіону".

Алан Дункан, Британський міністр у справах Європи та Америки написав:

"Стурбовані повідомленнями про конфронтацію між російськими і українськими судами в Азовському морі і блокуванням Керченської протоки".

Також наголосив, що позиція Великобританії зрозуміла: суднам необхідно дозволити вільний прохід в українські порти.

Міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевич написав у своєму твіттері, що тривожні новини в Азовському морі, блокування морського руху Росією KerchStrait та напад на ВМС України є явними порушенням міжнародного права і повинно бути засуджене міжнародним співтовариством, Росія повинна вжити заходів щодо пом'якшення ситуації.

Дивіться: Агресія Росії у Керченській протоці

Нагадаємо, співробітників СБУ привели у повну бойову готовність, посиливши заходи контррозвідки, аби не допустити провокацій спецслужб РФ на території України. Як повідомляв "Знай.ua", Росія застосувала зброю в Чорному морі проти українських бронекатерів підбито МБАК "Бердянськ", три кораблі ВМС були захоплені після штурму. Також "Знай.ua", президент Латвійської Рестпублики Раймондс Вейонис відвідає Донбас.