У п'ятницю, 16 листопада, літак ізраїльської авіакомпанії El Al, виконував рейс Нью-Йорка в Тель-Авів, довелося зробити незаплановану посадку в Афінах. Причиною став ризик не встигнути приземлитися до шаббата. Варто відзначити, що правило не літати в шаббат входить в політику авіакомпанії. Про це пише газета "Гаарец", передає Медуза.

Все почалося з того, що в Нью-Йорку затримали рейс через негоду— машина з екіпажем добиралася до аеропорту п'ять з половиною годин. Перед вильотом командир, як випливає з його звіту, дізнався, що кілька ортодоксальних іудеїв на борту висловлюють занепокоєння у агресивних виразах через те, що літак не прилетить в Ізраїль до початку шабату.

У свою чергу пілот оголосив пасажирам, що рейс приземлиться за півтори години до початку суботи, однак, зрозумівши, що хвилювання не припиняються, оголосив про повернення в термінал - таким чином, всі бажаючі могли покинути борт. В цей момент перебував у літаку рабин попрохав дозволу звернутися до пасажирам і оголосив, що якщо приземлитися за півтори години до шабату, то буде порушенням заборон, існуючих в іудаїзмі.

Однак, не цілком ясно, що сталося потім. Пілот стверджує, що незадоволені погодилися продовжити політ. Деякі пасажири кажуть, що це не так - і звинувачують капітана в навмисному обмані.

Популярні новини зараз

Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче

Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею

Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

За час польоту стало ясно, що літак все-таки не встигає Ізраїль - словами командира, диспетчери несподівано для екіпажу спрямували лайнер більш довгому маршруту. Після оголошення про посадці в Афінах на борту, за словами другого пілота, знову почалися хвилювання: люди почали кричати, називати членів екіпажу брехунами і навіть застосовувати до бортпровідникам силу. "В літаку був хаос, стюардеси плакали", - написав він в своєму звіті.

Деякі пасажири підтверджують ці повідомлення: знаходилася на борту Роні Мейтал написала, що люди дійсно застосовували силу до членів екіпажу, погрожуючи увірватися в кабіну, і що їй довелося захищати від пасажирів бортпровідниць.

Як повідомив журналіст ієхуда Шлезінгера, єдиним проявом насильства були спроби екіпажу відібрати у нього камеру; крім того, екіпаж нібито намагався відмовити пасажирам в обслуговуванні.

"Багато пасажирів, світські і релігійні, розсердилися і почали нападати на екіпаж - словесно і навіть фізично. З іншого боку, деякі чудові пасажири встали, щоб захистити екіпаж від агресивної групи. Дехто намагався допомогти нам роздавати їжу, складати підноси", - цитує газета "Едіот Ахронот" одну з стюардес.

Частина пасажирів вилетіла з Афін в Тель-Авів того ж вечора; інші, які не бажали подорожувати в шаббат, вирушили до Ізраїлю увечері в суботу.

El Al збирається подати скаргу принаймні на одного з пасажирів, пише The Times of Israel. Компанія принесла вибачення і пообіцяла розслідувати інцидент.

Нагадаємо, пасажири авіакомпанії LOT потрапили в дуже неприємну і курйозну ситуацію. У літака Boeing 787 Dreamliner, який повинен був зробити рейс за маршрутом Пекін-Варшава, вийшов з ладу гідронасос.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Шереметьєво літак розчавив людину на злітній смузі.

Також "Знай.uа" писав, Німеччину потрясла жахлива авіакатастрофа. У небі над німецьким містом Кюкховени, земля Північний Рейн-Вестфалія, зазнали зіткнення два надлегких літака.