Незаконно засуджений російською владою, український режисер Олег Сенцов, став лауреатом цьогорічної премії імені Андрія Сахарова "За свободу думки", яку щорічно вручає Європейський парламент.

Цю інформацію повідомив голова Європарламенту Антоніо Таяні.

12 грудня, у Страсбурзі, відбудеться що офіційна церемонія вручення.

Відомо, що одразу кілька фракцій Європарламенту висунули Олега Сенцова на здобуття премії: Європейська народна партія, Альянс лібералів і демократів за Європу, а також Європейські консерватори та реформатори.

Популярні новини зараз

Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб

Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Показати ще

Також на премію імені Андрія Сахарова "За свободу думки" були номіновані середземноморські громадські організації, які займаються питанням мігрантів, та марокканський активіст Насер Зефзарі.

Більшість парламентарів у підсумку обрали Сенцова.

Зауважимо, що український режисер Олег Сенцов став першим в історії українцем, який став лауреатом премії Сахарова. Відомо, що раніше члени Європарламенту розглядали таку можливість щодо активістів Євромайдану та кримського татарина Мустафи Джемілєва, однак це не сталося через можливий "страх перед Росією".

Євродепутат Ребекка Гармс підтвердила цю інформацію у своєму Twitter.

Нагадаємо, що український політв'язень в Росії Олег Сенцов відповів на лист іншого незаконно утримуваного в РФ українця Олександра Кольченко.

Як повідомляв раніше портал "Знай.ua", за 145 днів голодування Сенцов підірвав своє здоров'я. Стан його критичне, оскільки відбуваються незворотні зміни в роботі мозку.

Також портал "Знай.ua" повідомляв про те, що українці шоковані цинічною заявою про напівмертвого Сенцова.