8-річна Сага Ванечек відпочивала зі своїм батьком у Швеції на озері, коли випадково виявила у воді дивну довгу палицю. Виявилося, що дівчинка знайшла не що інше, як меч, який був зроблений ще до того, як світ познайомився з вікінгами.

У цьому році рівень води в озері був аномально низьким, так що батько дівчинки вирішив закинути буйок, який попереджав би човни про те, що тут можна напоротися на бетонну плиту. Поруч з ним була і Сага.

"Я стояла на березі. Кидала в воду палиці, камені та інше, щоб подивитися, як багато разів вони будуть відскакувати. А потім підняла з води якусь палицю. Я хотіла кинути її у воду, але побачила, що у неї є ручка. А ще вона загострена і вся іржава. Я підкинула його вгору і закричала: "Тато, я знайшла меча!"", - розповіла дівчинка.

Популярні новини зараз

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

Показати ще

Чоловік спочатку вирішив, що дочка жартує, потім припустив, що бачить якусь сучасну дитячу іграшку, яку колись кинули в озеро.

Але співробітники музею підтвердили, що 85-мантиметровый меч виготовили в 5 або 6 столітті, тобто коли ще вікінгів і в помині не було.

"Кілька тижнів тому ми обшукали озеро і знайшли там ще один давній предмет. Брошка приблизно тих же століть, що і меч. Ми ще не знаємо, що було на цьому місці, але припускаємо, що там могли проводитися жертвопринесення", - розповіла Мікаель Нордстрем, співробітник музею в Йенчепінге.

Нагадаємо, група археологів, яка займалася розкопками на острові Хьярне в Данії натрапили на справжній скарб. Вчені виявили велике поховання коштовностей, багато з яких зроблені з чистого золота, знахідка складається з 34 об'єктів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", групі археологів з Польщі вдалося зробити одне з найважливіших відкриттів. Так дослідники в місцевості Старгород, що в Куявсько-Поморському воєводстві Польщі, знайшли залишки справжнього середньовічного міста.

Також "Знай.uа" писав, вікінги прославилися не лише завдяки запеклим боям, під час яких вони змітали все і вся на своєму шляху, але і завдяки своїм бенкетам, на яких столи ломилися від м'яса, а алкоголь лився рікою.