У Македонії на референдумі про нову назву країни більше 90 % громадян підтримали зміну. Про це повідомляє "Радіо свобода".

Як повідомляється, за підтримку зміни назви країни на цей час проголосували 91,38 % учасників, "проти" - 5,63 %. Але явка склала лише 36,83 %, а для того, щоб референдум був визнаний дійсним, у ньому повинні взяти участь не менше 50 % від усіх зареєстрованих виборців.

Незважаючи на низьку явку, прем'єр-міністр країни Зоран Заев заявив, що референдум пройшов успішно, повідомляє Deutsche Welle. Він висловив сподівання, що більшість тих, хто проголосував підтримають перейменування країни.

Референдум в Македонії носить консультативний характер. На ньому жителі повинні були відповісти, чи згодні вони на перейменування країни в Північну Македонію. У бланку вказувалося, що це дозволить розраховувати на вступ до ЄС і НАТО.

Популярні новини зараз

Виплати ніхто не чіпатиме: переселенців порадували доброю звісткою

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Показати ще

На зміну назви Македонії наполягала Греція, побоюючись, що сусідня країна буде претендувати на грецьку провінцію Македонія. Через суперечку про назву Греція, яка входить в НАТО і ЄС, заблокувала вступ Македонії в ці альянси.

У липні Греція оголосила про висилку двох російських дипломатів, звинувативши їх у тому числі в спробі перешкодити укладенню угоди про перейменування Македонії.

Ще в лютому 2018 Македонія і Греція домовилися почати переговори, щоб вирішити спір через назву.

Тоді серед пропозицій назви було: "Республіка Північної Македонії, Республіка Верхньої Македонії, Республіка Македонія Вардар і Республіка Македонія (Скоп'є)", - сказав прем'єр-міністр Македонії Зоран Заев.

Як повідомляється, в Македонії є велика кількість противників, які бойкотували голосування. Так, проти референдуму виступає опозиційна партія "Об'єднана Македонія". Вибірка виборців повинна перевищити 50% для того, щоб результати референдуму мали силу.

Нагадаємо, Македонія доживає свій останній день.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", чиновники Греції і Македонії остаточно ратифікувала дату підписання угоди.

Також Знай.uа повідомляв, що Греція жорстко відповіла Путіну.