У понеділок, 17 вересня Ілон Маск повідомив світові ім'я першої в світі людини, який відправиться в тижневий політ навколо Місяця на кораблі SpaceX як турист. Ім'я цієї людини Юсаку Маедзава. Він - 42-річний японський мільярдер, який планує взяти з собою на борт до восьми діячів мистецтва. Ім'я бізнесмена не настільки відоме за межами його батьківщини, проте там він заробив репутацію людини з нестандартним поглядом на життя, приділяючи багато сил благодійництву та мистецтву. Про це повідомляє tjournal.

Японець з провінції стає рок-музикантом і мільярдером

Маедзава народився в сім'ї бухгалтера і домогосподарки в невеликому містечку Камаґая в 1975 році. У 1991 році він вступив до середньої школи Васеда при однойменному університеті і заснував рок-групу Switch Style, яка випустила свій перший міні-альбом два роки по тому.

Музиканта не радувала перспектива працювати все життя на одну компанію, як це поширено в Японії, і після закінчення навчання він вирішив не вступати до університету і поїхав з коханою в США. Там він почав колекціонувати CD-диски та платівки улюблених виконавців, а в 1995 році повернувся до Японії з бізнес-ідеєю. Зібрана колекція стала основою для його компанії, яка зайнялася імпортом в Азію музичних CD-дисків через служби доставки.

Популярні новини зараз

Залишаться без пенсій: кого з українців позбавлять виплат, 7 категорій

У працівників ТЦК можуть забрати частину повноважень: що пропонують в Уряді

Головний "пожирач" електроенергії у домі: як економніше користуватися бойлером

Власникам карток приготуватися: "Ощадбанк" змінює тарифи за обслуговування рахунку

Показати ще

У 1998 році 22-річний Маедзава відкрив фірму Start Today, яка через два роки перейшла на онлайн-платформу. Щоб заощадити гроші, підприємець навчився кодити і брав участь в створенні сайту. Кілька років по тому під контролем Start Today відкрився інтернет-магазин одягу Zozotown.

Паралельно Маедзава продовжив грати в групі і підписав контракт з великим лейблом BMG Japan (належить Sony Music), випустивши перший великий альбом на початку 2000-х років. На тлі фінансового успіху в 2007 році Start Today стала публічною компанією - її акції почали вільно обертатися на фондовому ринку.

У 2018 році в компанії Маедзави, в якій спочатку значилися чотири людини, працюють майже 900 осіб, а Zozotown вважається найбільшим інтернет-магазином одягу в Японії. За оцінкою Forbes, статки Маедзави перевищують 2,9 мільярда доларів, що ставить його на 18 сходинку в рейтингу найбагатших людей Японії. Від відносин з двома жінками у нього є троє дітей, яких бізнесмен підтримує фінансово.

На батьківщині Маедзава відомий за благодійну діяльність і антивоєнну позицію. У 2003 році він домовився з 40 брендами одягу про створення футболок, які просувають ідею зупинити війну в Іраку. Зібрані з продажу 53 тисячі доларів бізнесмен перевів на благодійність. Він також пожертвував мільйон доларів на відновлення ігрового стадіону в своїй рідній префектурі Тіба.

Маедзава виступає проти перепрацювання, прийнятих в японському суспільстві. Для боротьби з "кароса" (раптова смерть, викликана перевтомою на роботі) він встановив в Start Today шестигодинний робочий день. На думку підприємця, додатковий вільний час дозволить його працівникам більше часу приділяти сім'ї і хобі.

Перший "космотурист"

У свою шестиденну подорож до Місяця, яке має стартувати в 2023 році, Меадзава планує взяти від шести до восьми діячів мистецтва в рамках свого проекту «Дорогий Місяць» ( «Dear Moon»). Серед пасажирів космічного корабля SpaceX виявляться кінорежисер, художник, танцюрист, письменник, музикант, модельєр, скульптор, фотограф і архітектор. Мільярдер вважає, що подорож допоможе цим людям знайти натхнення і придумати нові жанри в мистецтві. Імена діячів не названі.

«Я довго і серйозно думав про те, наскільки цінний це досвід - стати першим пасажиром на шляху до Місяця. Я вирішив відправитися туди разом з людьми творчості», - заявив Маедзава на презентації SpaceX, сидячи поруч з Ілоною Маском. Мільярдер вніс значний "аванс" за подорож, але точна сума не розкривається. Раніше в компанії припустили, що ціна за квиток складе 35 мільйонів доларів.

Судячи з твітів Маедзави, його інтерес до космосу проявився після екскурсії в NASA і розмови з бувалими астронавтами в 2015 році. На наступний рік він розповів, що хоче побувати в космосі, а в квітні 2018 року твітнув про те, що вивчення космосу стало його головним хобі нарівні з мистецтвом і вином.

За словами глави SpaceX, японський бізнесмен сам прийшов до нього з пропозицією про подорож. «Він дуже смілива людина, раз зважився на це», - сказав Маск. Американський бізнесмен додав, що місія пов'язана з великими ризиками, і не варто виключати варіанту, що щось піде не так. Проте після прохання Маедзави Маск пообіцяв обміркувати можливість відправитися навколо Місяця разом з ним.

Японський мільярдер ще не почав тренуватися і поки не знає, які фізичні заняття знадобляться йому для польоту. Якщо SpaceX встигне завершити підготовку до місії до запланованної у 2023 році, то на момент подорожі Маедзаві виповниться 47 років.

Нагадаємо, Маск відправить туристів підкорювати Місяць.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що Маск назвав ім'я першого космічного туриста.

Також "Знай.ua" писав, що Маск показав ракету, яка доставить людей на Марс.