В Україні, за прикладом низки європейських країн, збираються заборонити використання пальмової олії в продуктах харчування. Законопроект про заборону вже включений до порядку денного роботи Ради.
Причина заборони - це масло шкідливе для здоров'я, оскільки що викликає розвиток серцево-судинних та інших захворювань.
Однак, заборона пальмової олії може викликати різке зростання цін на деякі популярні продукти харчування.
Автори документа пропонують повністю заборонити застосування пальмового масла в рецептурі будь-яких продуктів (насамперед, це спреди (маргарини), цукерки, шоколадні батончики, сирні продукти і інші, де в рецептурі є тваринні жири), а також хочуть збільшити штрафи для посадових осіб за виготовлення або продаж такої продукції з 1700 до 3400 грн.
Причина масового застосування в світі і у нас пальмового масла - ціна. Воно приблизно втричі дешевше вершкового масла, тому його замінюють пальмовою. За даними Держстату, в Україну в 2017 році ввезено понад 150 тис. тонн "пальми" за середньою ціною $ 700 за тонну.
Пенсіонерам "навісять" новий фінансовий тягар: ніяких пільг не чекайте
Мобілізацію урівняли для всіх: українцям оголосили вердикт щодо економічного бронювання
Хто не виконає вимоги ПФУ – залишиться без пенсії: кому призупинять виплати
Долари з "заначки" можуть розчарувати: почали діяти нові правила обміну валюти
Експерти уточнюють: пальмова олія буває різною і не кожна є шкідливою.
"Олія з м'якоті плодів олійної пальми корисне, тому що містить вітамін А, гліцерин, пальмітинову кислоту, яка є навіть в материнському молоці. Але в нашому харчопромі зазвичай використовується більш дешеве масло з кісточок цих плодів з підвищеним вмістом граничних жирних кислот, з яких роблять , наприклад, стеаринові свічки і мило ", - повідомив дієтолог Борис Скачко
"Потрапляючи в організм, вони впливають на печінку і призводять до атеросклерозу. Але найнебезпечніше - це трансжири, які утворюються з" пальми "під впливом високої температури. Вони можуть викликати онкозахворювання. Тому вживати таку продукцію краще по мінімуму", - додав він.
За словами професора кафедри товарознавства Київського торгово-економічного університету Олени Сидоренко, виробники зобов'язані вказувати на етикетці не тільки наявність рослинних жирів, але і те, в якому вигляді вони використані: в натуральному або гідрогенізовані (насиченому), чи є там трансжири.
"У нас, на відміну від ЄС, в 90% випадках ці вимоги порушуються. Наприклад, замінник масла какао - це гідрогенізований жир, але споживач про це навряд чи знає", - зазначила Сидоренко.
При цьому, за словами експертів, якщо закон буде прийнятий, ціни в Україні виростуть. Перш за все подорожчають цукерки, кондитерські вироби та хліб. Ціни виростуть від 15 до 50% в залежності від того, який відсоток вмісту "пальми" в продукті.
Зазначимо, що заборонити використання пальмової олії вимагає "Радикальна пратія". Депутати зареєстрували відповідний проект і наполягають на його невідкладному розгляді вже цього тижня.
За словами лідера партії Олега Ляшка, пальмова олія не лише шкодить здоров'ю, а позбавляє вітчизняних фермерів заробітку.
Як повідомляв портал "Знай.ua", в Україні зростуть ціни на хлібобулочні вироби. Експерти прогнозують, що ціни зростатимуть поступово - приблизно 1,7-2% в місяць.