"Олів'є" став невід'ємною стравою українців на Новий рік. Але цього року вартість приготування трьох кілограмів "французького" салату зросла на 26% до 127,5 гривень.

Про це повідомив голова Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на сторінці у Facebook.

"Рецепт салату "Олів'є" беремо найдоступніший: відварна картопля – 600г, відварна морква – 250г, цибуля – 200г, варена ковбаса – 600г, яйця – 5 шт., солоні огірки – 500г, консервований зелений горошок – банка 420г, майонез – упаковка 270г, сіль за смаком", - написав Дорошенко.

Сьогодні складові для "Олів'є" коштують: відварна картопля – 5,8грн. за кг, або 3,5грн. за 600г, відварна морква – 6,4грн. за кг, або 1,6 грн. за 250г, цибуля – 5грн. за кг, або 1грн. за 200г, варена ковбаса – 74,8грн. за кг, або 44,9грн. за 600г, яйця – 23,8грн. за десяток, або 11,9грн. за 5 шт.

Консервація: солоно-мариновані огірки – 24,3грн. за 500г баночку, консервований зелений горошок – 23,6грн. за 420г бляшанку, майонез – 16,7грн. за 270г упаковку.

Популярні новини зараз

Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Показати ще

"Тобто в 2017 році, за місяць до новорічних свят, приготування майже 3кг салату "Олів'є" коштуватемо нам 127,5грн. За рік салат "Олів'є" подорожчав на 26,5грн., або більше, ніж на 26%", - підсумував Дорошенко.

Він також пригадав історію виникнення "Олів'є" та порівняв оригінальний рецепт з українською версією страви:

Своїм ім’ям та заодно і своїй появі салат "Олів’є" завдячує талановитому французькому кулінару Люсьєну Олів’є. Мало хто знає, що спершу Люсьєн Олів’є придумав страву під назвою «майонез із дичини», для приготування якої на блюдо викладалось шматочками філе рябчиків та куріпок, перемішане з кубиками желе з бульйону. Поруч лежали варені ракові шийки, политі спеціальним соусом, а в центрі накладалась маленька гірка з картоплі та маринованими артишоками, прикрашена рубленими яйцями, які насправді не призначались у їжу, а були лише елементом декору. Тому наш традиційний "Олів’є" відрізняється від того, який приготував відомий шеф-кухар.

Шеф-кухар показав, як правильно готувати "Олів'є"

Як повідомляв портал "Знай.ua", 28 листопада починається один з найважливіших постів – Різдвяний. Він триватиме аж 40 днів – до 6 січня.