Український уряд планує змінити механізм виплати допомоги громадянам на оплату ЖКП. Від самих субсидій відмовлятися не планують, однак отримати готівку українці зможуть лише після того, як здійснять оплату за квитанціями.

Про це детально розповів заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма для українських журналістів.

Оформлення субсидії. Фото: скрін youtube

За словами Ростистлава Шурми, все залишається так, як було раніше, проте з одним нюансом, черговість виплат зміниться.

Для найбільш незахищених верств населення це дуже ризикований перехід, адже своєчасна виплата субсидій для них – це гарантія своєчасного розрахунку за спожиті ЖКП.

Популярні новини зараз

Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Показати ще

Оформлення субсидій, скріншот: YouTube

"Зрештою, це рішення держави - допомагати громадянам, які не можуть платити справедливу ціну, але це не автоматично дешева ціна для всіх", - зазначив Ростислав Шурма.

Є велика ймовірність того, що українці, які через війну залишилися без джерел доходів і живуть виключно на допомогу від держави – не зможуть вчасно сплатити споживчі послуги зовсім. Що, на думку експертів, може спровокувати ще більше накопичення заборгованості за комунальні послуги.

Враховуючи те, що всі соціальні виплати на сьогодні в Україні проводяться за рахунок міжнародних донорів, своєчасність та ритмічність їх виплат теж під питанням.

Оформлення субсидії. Фото: скрін youtube

"Найближчими місяцями буде доопрацьовано рішення, але основні вступні повинні бути такими: пересічні громадяни, які потребують допомоги, не повинні постраждати, держава повинна адресно їм допомагати. Ті, хто можуть платити, повинні платити, і компанії мають продавати свої продукти за справедливою ціною та мати стимул для нарощування виробництва електроенергії, видобутку газу та нафти", - додав Ростислав Шурма.

Нагадаємо, березнева індексація встановила нові показники для пенсіонерів: нараховувати менше 8 000 грн не мають права.

Раніше повідомлялося, що доведеться жити на те, що є: хто з пенсіонерів залишиться без підвищення у 2023 році, названі категорії.

Також, у ПФУ назвали, кому ще призначать субсидію, навіть за "порушення" правил: але є нюанс.