Є вчені, які займаються насамперед перевіркою та створенням медичних препаратів. Ці люди вважають, що деякі "ліки", які приносять людям "порятунок" протягом десятиліть, звичайне плацебо. Цього разу йтиметься про валеріану, її навіть сьогодні купують в аптеках виключно, щоб "заспокоїтися".
Українські журналісти звернулися до досвіду відомого нарколога та психіатра Євгена Скрипника.

Валеріана, фото pxhere.com

За його словами, валеріана є ідеальним плацебо препаратом на території колишнього радянського союзу. Навіть якщо вона "болгарська". Ефективність валеріани 20-25%, справді немає протипоказань та побічних ефектів. Все добре. Але ефективність дорівнює ефекту плацебо.

Валеріана, скріншот: YouTube

"Всі авторитетні організації світу не визнають валеріану, як лікарський засіб і є дослідження, що вона не покращує сон, не зменшує тривожність (на рівні плацебо), - каже невролог, психіатр, нарколог Євген Скрипник.

За словами лікаря, справді впливає на організм настойка валеріани. І тільки тому, що це речовина, що містить спирт.

"А ось на котиків діють - ефіри, які перебувають у складі настоянки валеріани, нагадують котикам (чоловічої статі) феромони котиків жіночої статі!", - пожартував Євєній Скрипник.

Скрипник упевнений, що на рівні валеріани такий самий позитивний вплив на людину матимуть прогулянки на свіжому повітрі, спілкування з друзями та взагалі позитивні емоції.

Котик, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще
Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.
Нагадаємо, МОЗ попередило українців про ще одну небезпеку під час війни: може статися з кожним.
Раніше повідомлялося, що найкраща мотивація до здорового способу життя: супермаркети показали нові ціни на популярні алкогольні напої.
Також, як правильно знімати показання газового лічильника: інструкція для механічних та електронних.