Українка Ольга Дудченко створила ДНК-зоопарк, який може врятувати всіх тварин від вимирання. У спеціальні ампули вчена помістила зразки ДНК китів, лемурів і кенгуру.

Так, Ользі вдалося розробити швидкий і дешевий спосіб "оцифровки" геному. Якщо якийсь вид вимре, його можна буде відновити на основі ДНК з пробірки.

"Раніше це коштувало мільярд доларів, ми здешевили процедуру до тисячі доларів", - пояснила дівчина.

Відомо, що Ольга Дудченко закінчила інститут фізіології імені Богомольця. У 2012 році переїхала до США, щоб вивчити генетику. Спочатку вона отримувала лише початкову ставку генетика в Кембриджі. А в 2018-му разом зі своєю командою запустила проект ДНК-зоопарку. Зараз дослідниця мріє охарактеризувати геном кожного виду на планеті.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Популярні новини зараз

ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Показати ще

Нагадаємо, американські учені виявили у сучасних жителів Західної Африки ДНК невідомих людей, якої не було навіть у неандертальців і денисовців.

Як повідомляв портал Знай.uа, міжнародна команда, що складається з учених різних країн світу, вперше повністю розшифрувала геном 38 видів ракових клітин.

Також портал Знай.uа писав, що антропологи в Данії змоделювали зовнішність дівчини, яка 5 тисяч років тому жила на острові Лолланн.