29 квітня відзначається народне свято Аріна – увірви береги (дата за старим стилем – 16 квітня). Також в цей день православні віруючі вшановують пам'ять мучениці Ірини і її двох сестер.

Назва свята нагадує про небезпеку берегів у цей період. Підмиті повінню, вони можуть обвалитися. Річки входять в свої береги, залишаючи після себе розмелені мости і розкидані яри.

Аріна – увірви береги 29 квітня: історія життя святих

Свята Ірина разом з сестрами жила в передмісті міста Аквілєї в кінці III століття. Вона рано залишилася без батьків. З сестрами дівчина присвятила все своє життя християнству.

В один день духовному наставнику сім'ї уві сні прийшло бачення, що він скоро помре, а Ірину і сестер заберуть язичники. Після його смерті одкровення виповнилося. Дівчата постали перед імператором Діоклетіаном. Їх звинуватили у відмові підношення жертв язичницьким богам.

Популярні новини зараз

Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину

Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу

Показати ще

Імператору стало шкода дівчат, тому він запропонував їм відректися від Господа. За це він обіцяв знайти їм багатих женихів. Дівчата відповіли, що є нареченими Христа, і за віру готові піти на муки.

Після цього Діоклетіан передав сестер на суд правителя Дукліція. Він засудив старших сестер до спалення, а Ірині погрожував блудним будинком. Але дівчина і не думала здаватися. Коли її вели в будинок, до охорони підбігли два воїна і передали наказ доставити дівчину на гору і доповісти Дукліцію.

Цими воїнами були Янголи. Суддя зі стражниками приїхав до гори. Але вони не знайшли стежки до вершини, на якій з посмішкою на обличчі стояла Ірина. Тоді солдат вистрілив з лука і вразив мученицю прямо в серце.

Аріна – увірви береги 29 квітня: традиції свята

На Аріну селяни займалися розсадою. Висаджуючи молоду капусту, примовляли: «Не будь голінаста, будь пузата; не будь порожня, будь туга; не будь красна, будь смачна». Вважалося, що після цього свята має слідувати кілька сонячних днів.

Ще в це народне свято жінки читають спеціальні відворотні замовляння для розлуки чоловіка з суперницею. У народі говорили: «Аріна — увірви береги!», — тим самим нагадуючи про небезпеку обвалення берегів, підмитих повінню.

Крім того, за поведінкою розсади люди судили про майбутні сіножаті: якщо молоді рослини п'ють поливання — воно припаде на сухі дні. На Аріну потрібно білити стовбури садових дерев.