Українцям не варто чекати на крах Керченського мосту і розвал Росії, а після президентських виборів цього року ми отримаємо реальний шанс повернути окупований Донбас.

Війна на Донбасі

Про це розповів радник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, Надзвичайний та Повноважний посол України у Хорватії, а також Боснії та Герцеговині (у 2010-2011-му -2017 роках) Олександр Левченко, передає НАРОДНА ПРАВДА.

"У 2014-му році я одразу зрозумів, що відбувається. Власне кажучи, коли почалися розстріли на Майдані, я прочитав, що будуть намагання захопити Крим",- розповідає Левченко.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців

Показати ще

Я відчув, що загострення ситуації не випадкове. Воно не було вигідне жодній з українських сторін на Майдані. Розстріли відповідали інтересам третьої сторони – Росії. Адже без такої дестабілізації ввійти в Крим для неї було просто неможливо".

Експерт вважає, що саме така легка втрата Криму і породила Донбас. Якби Україна так легко не віддала Крим, то навряд чи на Донбасі почалися б такі події.

Крим

"Крим – це не анексія, а намагання анексії. Анексія – це якби її визнала міжнародна спільнота. Тож це спроба, більше окупація території. Крим в геополітичному плані в десяток разів важливіший, ніж Донбас. У нас цього багато хто не розуміє. Якраз на Кримі треба концентрувати в десять разів більше зусиль, бо Донбас – це вже наслідок Криму. Події в Керченській протоці нарешті підказали нам, що треба активізувати Будапештський меморандум. Цей механізм можна використати, щоб визначити шляхи повернення Криму в правове поле України", - підкреслив Левченко.

"Ми підходимо до межі, коли питання не можна далі відкладати. Мені здається, що після виборів в України є шанс сконцентрувати всі сили на питанні інтеграції Донбасу. Вона може відбутися лише мирним шляхом, сподіватися на військове вирішення цього питання безглуздо і катастрофічно", - резюмував експерт.

вибори в Україні

Нагадаємо, у Донецькій області правоохоронці затримали шість бойовиків, причетних до незаконним збройним формуванням.

Як повідомляв раніше Знай.ua, бойовики Путіна планують "порахувати" населення, яке лишилося на Донбасі після окупації.

Також Знай.ua писав про те, що генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що альянс повинен бути готовий до дій в новій реальності, при якій Росія розмістить значні ядерні військові потужності у своїх європейських кордонів.