Мало хто знає, але "Ворошиловград" – колишня назва Луганської області. Саме з тих країв переїхав свого часу до Харкова, а потім до Києва відомий письменник та волонтер Сергій Жадан. Однойменний роман задовго після подій 2014 року зміг екранізувати кінооператор зі світовим ім'ям, Сергій Михальчук.


Йому пропонували роботу навіть у Голлівуді, але він твердо вирішив: залишиться вдома, аби знімати яскраві стрічки для земляків.


Михальчук про екранізацію "Дикого поля" та роман Жадана

Дике поле (Сергій Михальчук)

У нього лишилося чимало знайомих і в Росії, неодноразово особисто бував у зоні бойових дій, бачив на власні очі нелегкі переламні часи Революції Гідності.

Популярні новини зараз

Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення

"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Показати ще

У 2002 році він отримав Першу премію кінофестивалю в Сан-Себастьяні за операторську роботу у фільмі Коханець, знятому разом з російським кінорежисером Валерієм Тодоровським.

Дике поле (Сергій Михальчук)

Три роки тому він став володарем Срібного ведмедя, вищої нагороди Берлінського кінофестивалю, за фільм Під електричними небесами уже в співробітництві з іншим відомим російським режисером - Олексієм Германом-молодшим.

Дике поле (Сергій Михальчук)


Артхаусне кіно – безпосередній профіль Михальчука. Досвіду набрався не тільки в Україні: в Європі, Сирії, біля Перської затоки, загалом відвідав понад сотню країн. За "Дике поле" взявся не випадково: добре розуміє настрої Жадана.

Дике поле (Сергій Михальчук)

"Мені внутрішньо симпатичний Сергій Жадан, і сам твір мене зворушує. І фільм, і роман – вони про наше покоління і те, що сталося з людьми родом з 90-х і 2000-х. Я народився в Рівненській області, а це полярна до Луганської області точка на карті України. Там зовсім інша ментальність, там мікроклімат, як у фільмах Кустуріци, дуже контрастний, але при цьому він правильний. В результаті ми зняли іронічне кіно, не вестерн, а навіть якийсь "істерн", в теплих мексиканських тонах", - пояснював Сергій.

Дике поле (Сергій Михальчук)


Найбільший страх – знімати пропаганду, при чому низької якості, тому з фільмами про війну він завжди був дуже обережним. Михальчук жартує, що відзнятий матеріал точно не сподобається Міністерству оборони:

Дике поле (Сергій Михальчук)

"Я був там, на війні, кілька разів. Перший раз – в 2014-му під Дебальцевим, але ще до котла. Я бачив людей, в яких ще був живий дух Майдану. А зараз я бачу добре екіпірованих професійних воїнів. Для них війна стала рутиною. Вони окопалися і розуміють, що повних перемог не буде. Важливо вижити і втриматися. Я боюся, що ситуація в такій точці завмре надовго, і війною її не вирішити. Так, це часом приносить успіх, особливо якщо показувати такі картинки життя з України для західного глядача. Я все ж люблю, щоб кіно було зроблено з любов'ю до персонажа. Навіть у трагічній історії повинна бути надія", - резюмував режисер.

Дике поле (Сергій Михальчук)

Дике поле (Сергій Михальчук)

Дике поле (Сергій Михальчук)

Дике поле (Сергій Михальчук)

Дике поле (Сергій Михальчук)


Дивіться: "Дике поле" (офіційний трейлер)


Нагадаємо, українські артисти та діячі мистецтва взяли участь у флешмобі на підтримку ЗСУ.
Як повідомляв Знай.ua, Жадан випадково передбачив смерть Кобзона.
Також Знай.ua писав, вийшов офіційний трейлер фільму "Дике поле".