Здавна прийнято готуватися до Великодня наперед. Важливо налаштувати свою душу та організм до головного православного свята.

Існує низка важливих ритуалів, які допоможуть це зробити. Про них – читайте у нашому матеріалі.

Православний Великдень: історія виникнення свята

Понад 1500 років до народження Ісуса Христа люди стали відзначати свято Великодня. Історія виникнення сягає своїм корінням в глибину століть. І щоб зрозуміти її, слід звернутися до Біблії, а саме до її частини під назвою "Вихід". Згідно з легендою, єврейський народ перебував у рабстві у єгиптян, терпів від них усілякі муки та утиски. Тоді чоловік на ім'я Мойсей звернувся до Фараона, щоб той відпустив євреїв. Однак правитель відмовив Мойсеєві. І тоді Бог послав покарання єгиптянам у вигляді погромів, пожеж та вбивств. Ці лиха отримали назву "Десять страт єгипетських". Від гніву божого вмирав худобу і обрушувався вогненний град. Через день Фараон таки відпустив євреїв з їхніми пожитками та худобою. А Мойсей звелів святкувати Пасху на згадку про день, коли єврейські раби стали вільними.

Однак щодо сучасного тлумачення свята, воно зародилося невдовзі після смерті Ісуса. Цього дня апостоли та перші християни згадували про смерть свого Спасителя. Таким чином, у юдеїв Великдень – день визволення від рабства, а у християн – день радості воскресіння Ісуса Христа.

Популярні новини зараз

Українців почнуть жорстоко перевіряти: кому варто приготуватися

Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення

Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників

Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею

Показати ще

Великдень

Великдень 2024: якого числа

Лише до п'ятого століття церковні служителі вирішили, за якими правилами святкуватимуть Великдень. Було вирішено, що християнський Великдень – свято, присвячене Воскресінню Христовому, яке відзначатимуть у першу неділю після повного місяця, наступного за березневим рівноденням. Саме з цієї причини Христова Неділя – свято перехідне. Цього року православний Великдень відзначатимуть 5 травня.

Великдень
Великдень

Щоб Великдень вдався, потрібно дотримуватися трьох простих правил:

Перше . Світ у серці. Це зовсім не стосується прибирання, прасування чи готування. Головне правило – зверніться до свого серця. Чи не причаїлися там образа, злість чи заздрість? Помиріться до Великодня з тим, з ким у сварці, вибачте всіх своїх кривдників і будьте вільні від злості та заздрощів.

Друге. Не влаштовуйте свято живота. Достатньо вибрати кілька рецептів. Традиційно, обов'язково на столі має бути три страви – великодня паска, фарбовані яйця та сирна паска. Кожна з цих страв має особливе значення. Так, яйце символізує нове життя та безсмертя людської душі, паска – символ радості та присутності Христа у житті кожного віруючого, сирна пасха – символ радості та щастя як на землі, так і в раю.

Третє. Постарайтеся закінчити весь домашній клопіт заздалегідь. Зазвичай це роблять у Чистий четвер. Можна доробити роботи вдома і в суботу, проте не надто пізно. Але працювати на Великдень категорично заборонено – присвятіть вихідні молитві, Богу, сім'ї та добрим справам.

Великдень
Великдень

Нагадаємо про Світлий тиждень після Великодня: що обов'язково треба робити всім православним 7 днів.

Раніше ми повідомляли, що ви точно будете переможцем: як виграти у "битві яйцями" на Великдень-2024.