Міжнародна група вчених з Гранадского університету провела серію досліджень, в результаті яких прийшла до висновку, що соняшникова олія риб'ячий жир здатні спровокувати серйозні проблеми з печінкою.

Дослідники провели комплексний аналіз реакції печінки у щурів, коли їх довго годували соняшниковою і оливковою олією, а також риб'ячим жиром. Зокрема, фахівці вимірювали довжину теломер і простежували ультраструктурні зміни в органі електронним міксроскопом.



Фахівці з'ясували, що у групи щурів, що вживали в їжу оливкова олія, печінка в набагато кращому стані. У свою чергу, соняшникова олія провокувало фіброз і ультраструктурні зміни, а риб'ячий жир збільшував окислювальні процеси, пов'язані з віком, змінював довжину теломер і сповільнював дихальний ланцюг перенесення електронів в мітохондріях.


Популярні новини зараз

З 1 січня українці старші 40 років отримають 2000 гривень просто через Дію

Негласні правила оплати комуналки: чому важливо зберігати квитанції

Пенсіонерів залишать без копійки: через які причини позбавлять пенсії

ПриватБанк масово блокує рахунки українців: чому та як відновити доступ до рахунку

Показати ще

Теломери - кінцеві ділянки хромосом, укорочення яких пов'язане з процесом старіння, а подовження - з виникненням онкології.

Метаболічний неалкогольний стеатогепатит викликається надмірним накопиченням тригліцеридів в печінці з активацією вільного радикального окислення, пошкодження клітинних мембран. При відсутності належного лікування стеатогепатит переходить в цироз печінки.

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" писав про те, які продукти повинні обов'язково бути присутнім в щоденному раціоні, незважаючи на їх калорійність.